Arhivă : Cronici Înapoi

Final al Festivalului 'Viori de colecție' la Sala Radio

Publicat: luni, 15 Aprilie 2013 , ora 11.56

«Mi-e foarte drag concertul ăsta, l-am cântat de foarte multe ori, de câte ori am ocazia îl cânt ca și pentru prima dată. E o plăcere neașteptată, adică puține concerte îți creează o stare de prima vizită. De aceea cred că l-am ales.» - Gabriel Croitoru despre Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 35, semnat Piotr Ilici Ceaikovski. Solistul și Catedrala, așa cum este supranumit instrumentul făurit în anul 1731, de Giuseppe Antonio Guarneri și pe care marele George Enescu a cântat au încheiat cea de-a II-a ediție a Festivalului Viori de colecție la Sala Radio, printr-un concert susținut în compania Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. După versiunea de referință a lucrării lui Ceaikovski, Gabriel Croitoru a oferit la insistențele publicului două bis-uri aplaudate îndelung.


«Mă așteptam la așa ceva. Este un solist de excepție, orchestra a fost minunată, dirijorul a fost și el foarte bun. E o plăcere și o încântare și văd că lumea se bucură de acest lucru.»

«Execuția violonistului extraordinară și sala arhiplină. Ceaikovski este într-adevăr un punct de referință în muzica nu numai rusească, ci și mondială. Tiberiu Soare se numără printre dirijorii care îmi provoacă o deosebită plăcere. Este această ritmicitate, această armonie a mișcărilor și a înțelegerii perfecte cu ansamblul.»


Concertul, cu un program integral rusesc a adus, după pauză, cea de-a V-a Simfonie a lui Serghei Prokofiev.

Dirijorul Tiberiu Soare:

«Prokofiev a scris această capodoperă, probabil cea mai frumoasă, cel puțin cea mai ascultată simfonie a lui, ca un fel de speranță că lucrurile se vor putea reconstrui și chiar face mult mai bine decât erau înainte. Mesajul final, de fapt e în dublă cheie, așa cum ne-a obișnuit Prokofiev, pentru că are o ironie aparte acest compozitor, pe de-o parte este un mesaj de speranță, că se pot face lucrurile mai bine și chiar mai bine decât au fost înainte. În același timp e și o satiră adresată tehnologizării excesive și progresului tehnologic și automatizării, mecanizării sufletului omenesc.»


«A fost o seară foarte reușită, îndeosebi Simfonia a V-a de Prokofiev, sub bagheta lui Tiberiu Soare, o lucrare minunată, destul de rar cântată la noi. A fost o seară deosebită. Ascultându-i pe Liviu Prunaru, pe Croitoru și pe Bogdan Zvorișteanu mi s-au părut într-o formă deosebită. Felicit Radiodifuziunea pentru organizarea acestui festival.»


Final de concert, final al Festivalului 'Viori de colecție' la Sala Radio, ediția a II-a. Cinci seri și patru instrumente de patrimoniu internațional, bilanțul unui maraton artistic de excepție susținut în Studioul Mihai Jora.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie