Arhivă : Cronici Înapoi
Biserica Lutherană - o nouă sală de concert permanentă pentru București
Vineri, 5 aprilie 2013, am avut parte de o nouă Serată muzicală la Biserica Lutherană, cea de-a doua dintr-o serie care se va prelungi până în vară. Cea mai importantă calitate a acestor concerte este faptul că sunt menite să îi pună în valoare pe tinerii muzicieni - atât pe cei care formează Orchestra "Camerata Lanto Arte", cât și pe cei care o dirijează, dar și pe cei aflați în postură solistică. Programul Seratei de vineri ne-a propus o serie de lucrări baroce și romantice sub conducerea dirijorală a lui Alex Mija. Pentru a interpreta concerte pentru două viori, pentru vioară și violoncel și, respectiv, pentru două violoncele, toate semnate de Vivaldi, s-au succedat la pupitrul solistic Alexandru Mălaimare și Monica Bălășoiu, Ana Maria Marian și Horațiu Ludușan și Gabriela Bokor și Mircea Marian.
E mereu plăcut să asculți muzică barocă într-un spațiu atât de ofertant precum Biserica Lutherană, un loc care permite la nesfârșit jocul cu sunetul și cu ecoul lui. Seria lucrărilor baroce a fost întreruptă de romanticul concert de Giovanni Bottesini, pentru contrabas și orchestră. Este o lucrare cu un fir melodic tulburător, care te cucerește instantaneu și pe care m-am bucurat să o regăsesc în program. Partitura solistică, una deloc simplă, a fost interpretată de Magor Szasz, un tânăr plin de aplomb care a intuit bine caracterul acestui opus.
A fost o seară plăcută în care spontaneitatea părea la ea acasă creând o atmosferă intimă, marcată de căldură. Dar oricât de spontan părea totul, trebuie știut că în spatele acestei serii de concerte se află eforturi importante care merită amintite.
De aceea, am rugat-o pe Elena Vernescu, organizatoarea Seratelor de muzică la Biserica Luterană, să ne vorbească despre ce presupune rolul ei, dar și despre mici detalii de culise pe care sunt convinsă că le veți descoperi cu plăcere.
«Sentimentul este absolut special, înălțător, minunat, pentru că după eforturile care sunt absolut necesare pentru a face un astfel de proiect, în momentul în care se termină așa, cu toată efemeritatea lui, este un sentiment foarte special - de împlinire deosebită și de mare frumusețe și satisfacție personală.»
Cum v-a venit ideea selectării acestei biserici pentru desfășurarea acestei serii de concerte?
Știam biserica dinainte, știam că are o acustică foarte bună pentru că pentru mine este un loc special, e un loc foarte frumos. Oamenii bisericii sunt realmente niște persoane foarte, foarte deschise, speciale, cu o generozitate și cu o înclinare către proiectele culturale cum rar mi-a fost dat să văd; și în felul acesta putem să facem din Biserica Lutherană încă o sală de concert permanentă pentru București.