Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara - 19 martie 2013

Publicat: miercuri, 20 Martie 2013 , ora 12.21

Un public numeros și entuziast pentru doi muzicieni talentați, studenți la Academia de Muzică "Gheorge Dima" din Cluj-Napoca. Astfel am putea descrie, pe scurt, recitalul cameral oferit de violonistul Radu Dunca și pianistul Mihail Diaconescu în cadrul Stagiunii de marți seară.

La Sala Mică a Ateneului Român am ascultat - marți, 19 martie - într-un program care a cuprins lucrări de Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate și Cesar Franck, doi muzicieni care au demonstrat stăpânire de sine, virtuozitate instrumentală și expresivitate.

23 de ani va împlini în 3 iulie Radu Dunca, un tânăr violonist care a participat la numeroase cursuri de măiestrie în țară și peste hotare putându-se lăuda cu un palmares important. Membru al Orchestrei Române de Tineret, cu o bogată activitate solistică, Radu Dunca a fost emoționat de primirea călduroasă a publicului, declarând:

«Ne-am gândit să aducem un repertoriu cameral aici, în Sala Mică a Ateneului. Ne-am gândit apoi la Beethoven - Sonata nr.1 este o sonată inițiatică, aș putea spune, și la Sonata de Cesar Franck - una dintre cele mai cunoscute. Fantezia Carmen și Scherzo-ul de Brahms au fost micile artificii tehnice. A fost extraordinar, aplauzele au fost peste așteptări, publicul - foarte călduros… A fost o plăcere și o onoare să cânt în această sală.»

Am avut parte de un recital care a stat sub semnul tinereții, al entuziasmului și al comunicării dintre cei doi muzicieni, pianistul Mihail Diaconescu oferind publicului un opus solistic - Scherzo în mi bemol minor de Johannes Brahms. Cu un palmares impresionant la concursurile naționale și internaționale, Mihail Diaconescu se află sub atenta îndrumare a maestrului Walter Krafft. Și-a demonstrat arta pianistică într-un repertoriu ofertant:

«De Cesar Franck vorbim să-l facem de ceva vreme, pentru că este una dintre marile capodopere camerale… este și foarte dificilă și complexă. Cu Sonata de Beethoven am echilibrat programul - este o piesă foarte bună de început, luminoasă, iar "umpluturile"… fiecare și-a ales ce a vrut și am zis să fie din diverse lumi: "Brahms, care e un terorizat față de Sarasate" - un mare virtuoz al viorii. M-am simțit extraordinar alături de colegul și bunul meu prieten Radu. Sala a fost plină, am găsit toată atmosfera foarte pozitivă.»

Un program complex, plin de culoare redat cu sensibilitate, virtuozitate și cu o atentă pregătire muzicală, iar răsplata a fost pe măsură, publicul aplaudându-i cu entuziasm, rechemându-i de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache