Arhivă : Cronici Înapoi
Luni 18 martie 2013 - Premiile RRC
"…Vreau să-i felicit pe toți cei nominalizați în această seară. A primi premiul sau a nu-l primi, cred eu, că ține de contingent. A fi nominalizat reprezintă, cred eu, o foarte mare onoare…" - a afirmat dirijorul Tiberiu Soare, câștigător din cei trei nominalizați la secțiunea Muzică a Premiilor Radio România Cultural. "…Întreaga mea prețuire se îndreaptă către oamenii cu care lucrez zilnic. În felul lui, fiecare are ceva foarte important de spus în domeniul care activează și mă gândesc la membrii Orchestrei și Corului Radio. Este un lucru extraordinar că se sprijină în continuare, sub o formă echidistantă, toate formele de cultură din orice domeniu vă puteți gândi…" - a mai adăugat Tiberiu Soare - un nume important în peisajul muzical românesc, dirijorul principal al formațiilor Radio, un muzician cu performanțe notabile în genul liric, simfonic și vocal-simfonic. Juriul alcătuit din personalități ale vieții culturale: scriitorii Titus Vâjeu, Bogdan Ghiu, Valentin Protopopescu și Dorin Liviu Bâtfoi, regizorul Attila Vizauer și muzicologul Oltea Șerban Pârâu au desemnat alți câștigători, nominalizându-i printre alții pe: Ion Caramitru - directorul Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București la secțiunea Teatru, Cristian Mungiu regizorul filmului "După dealuri", pictorul Gheorge Anghel la secțiunea Arte plastice, Dan Sociu pentru publicarea versurilor "Poezii naive și sentimentale", scriitoarea Florina Ilis - petru romanul "Viețile paralele", fizicianul Nicolae Zamfir - secțiunea Stiință. În cadrul galei au fost acordate și cinci premii speciale, tenorul Bogdan Mihai fiind distins cu Premiul "In Memoriam Iosif Sava" pentru evoluțiile sale în câteva producții rosiniene importante: "Aureliano in Palmira" și "Adelaide di Borgogna". Aflat la Amsterdam, tenorul Bogdan Mihai și-a exprimat mulțumirea în următoarul mesaj:
"…Este o distincție care justifică mare parte din ceea ce eu am reușit să fac până acum în România și în străinătate. Societatea Română de Radiodifuziune este singura instituție din România care m-a susținut din momentul în care eu am plecat din țară și m-am reîntors, de fiecare dată, cu mult drag în concerte vocal simfonice…"
Tot în absență a primit Premiul "Lux Mundi" și celebrul regizor Andrei Șerban pentru producțiile realizate la Opera din Iași cu "Indiile Galante" de Jean-Philippe Rameau și "Troienele" pe muzica semnată de Elizabeth Swados. Aflat la New-York, Andrei Șerban a declarat:
"…Deși îmi recunosc naivitatea atunci când chiar cred că lumea poate fi salvată prin teatru, am totuși dovada că teatrul care atinge o anumită calitate poate influența pe cei puțini sau mulți, dornici să primească, să guste o altă hrană. O mărturie recentă este experiența remarcabilă pe care am avut-o lucrând la Iași "Indiile galante" și "Troienele. Entuziasmul și energia cu totul speciale pe care le-am simțit în lucru acolo, cât și reacția vie, spontană a spectatorilor mi-au dat și mie o doză bună de elan și tinerețe…"
În absența sa Beatrice Rancea - directoarea Operei Naționale din Iași - a primit acest premiu, declarând: "…Artiștii ieșeni au mărturisit că după întâlnirea cu Andrei Șerban viața lor s-a schimbat. Este exact sentimental pe care l-am trăit și eu acum 22 de ani. Este adevărat, întâlnirea cu Andrei Șerban îți schimbă viața și nu poți să te gândești atâta timp cât ești lângă el că ai avut șansa să fii lângă un geniu…"
Ultima distincție - Premiul de Excelență din Gala Premiilor Radio România Cultural - a fost acordat scriitorului Șerban Foarță. Se cuvine să amintim și ambianța sonoră care a fost asigurată de Cristian Soleanu - soxofon, George Natsis - pian, Adrian Mircea Flautistu - contrabas și chitară bas, Vlad Popescu - baterie și de solista Nadia Trohin.