Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 5 martie 2013

Publicat: miercuri, 6 Martie 2013 , ora 13.04

"...Un talent de excepție dublat de maturitate artistică..." - apreciază cronicarii evoluțiile pianistei Sânziana Mircea - un nume deja cunoscut în viața muzicală, o tânără de doar 20 de ani cu o bogată experiență scenică dobândită în diverse săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii si Japonia. Cu un palmares important dobândit la competiții de pian din România, Grecia, Italia, Spania și Austria, cu numeroase participări la cursuri de măiestrie - ultimul în Italia cu celebrul Aldo Ciccolini - Sânziana Mircea a fost admisă la Academia de Muzică și Dans din Koln unde studiază cu Sheila Arnold, colaborând totodată și cu Christiane Karajev de la Universitatea de muzică din Viena.

Pentru a doua oară în cadrul Stagiunii de marți seară, Sânziana Mircea a fascinat și în recitalul susținut în 5 martie cu lucrări din creația lui Piotr Ilici Ceakovski, Enrique Granados, Maurice Ravel și Modest Musorgski. Este o muziciană inteligentă, sensibilă, cu un ton cald și cu o mare plăcere de a cânta pe care a împărtășit-o cu generozitate publicului aflat în sală oferind, după un program dificil, două bisuri solicitante.

"A fost o bucurie să revin la Ateneu după recitalul de anul trecut, din 6 martie și am încercat, de această dată, să fac un program care să arate legătura dintre pian și orchestră. Dacă în partea întâi primele două piese au fost "furate" oarecum de la orchestră Spărgătorul de nuci de Ceaikovski și Valsul de Ravel, cealaltă - Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski - a fost dăruită mai apoi orchestrei. Am vrut să fac un joc între pian și orchestră. În ceea ce privește bisurile, l-am inclus pe Liszt - compozitorul meu preferat și am ales Rapsodia ungară nr.6, iar în final, pentru că hobby-ul meu este să improvizez pe teme din filme, am ales un colaj, transcripții proprii din Chicago de John Cander, West side story de Leonard Bernstein și Fascination de Nat King Cole." (Sânziana Mircea)

Cu un program de o mare complexitate simfonică, redat cu talent, cu o foarte bună tehnică pianistică și o pregătire riguroasă, Sânziana Mircea a realizat un recital complex și consistent răsplătit cu aplauze îndelungi de publicul care a umplut Sala Mică a Ateneului Român.

Jeanine Costache