Arhivă : Cronici Înapoi
Orchestra Națională Radio a marcat primul său concert în Republica Moldova
Orchestra Națională Radio a cântat duminică, 3 martie 2013, pentru prima dată de la înființarea sa, în Republica Moldova: după 85 de ani pe care îi vor împlini odată cu Radio România în 1 noiembrie, muzicienii noștri au fost aplaudați de publicul care a umplut cele aproape 2000 de locuri de la Palatul Național din Chișinău. Cupluri tinere, familii, preșcolari au venit la concert și au aplaudat un program de muzică rusească și românească: Simfonia a 5-a în mi minor de Ceaikovski, Concertul nr. 2 în do minor pentru pian de Rahmaninov și Rapsodia română nr. 1 de Enescu. S-a aplaudat cu o căldură despre care se comenta, printre instrumentiști, că este mai rar întâlnită, s-a aplaudat cu o respectuoasă politețe și cu absolută încântare seara dirijată de Yuri Botnari, muzician născut la Chișinău, dirijor-invitat al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Moscova. Cu gesturi la fel de eficiente ca o emisie verbală, arătând că se afla în fața unor lucrări de la care știa exact ce efecte dorește să obțină, Yuri Botnari a condus Orchestra Națională Radio cu precizie și cu emoție artistică - ambele, la fel de evidente.
După Simfonia a 5-a de Ceaikovski, un jurnal de stări contrastante, traversate în subteran de un curent de neliniște, l-am ascultat la Palatul Național din Chișinău pe Vladimir Ovchinnikov în opusul cu care a câștigat, în 1987, Concursul de Pian de la Leeds: Concertul nr. 2 de Serghei Rahmaninov, o suprafață muzicală care vibrează permanent și în care protagonist și însoțitor sunt de fapt același, unic, material brodat. Vladimir Ovchinnikov a dedicat momentul muzical susținut alături de Orchestra Națională Radio memoriei pianistului Van Cliburn, stins din viață în 27 februarie.
În final - Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, poate și astăzi lucrarea cu cea mai mare aderență afectivă la public a compozitorului nostru; geniul său în a alege și a transforma în artă cultă motive din folclorul muzical urban îi mișcă de fiecare dată și pe interpreți și pe ascultători. Toate momentele serii a fost aplaudate cu pasiune, iar după ce Orchestra Națională Radio a încheiat Rapsodia lui Enescu, publicul s-a ridicat în picioare. Dirijorul Yuri Botnari a pus punct cu două bisuri din muzica lui Ceaikovski și abia apoi au plecat de la Palatul Național din Chișinău cei aproape 2000 de oameni veniți să participe la seara prin care Orchestra Națională Radio a marcat primul său concert în Republica Moldova.