Arhivă : Cronici Înapoi

Aventurile Prințului Achmed - Film mut cu acompaniament live în Sala Mare a Ateneului Român

Publicat: luni, 4 Martie 2013 , ora 12.49

Sâmbătă 2 și duminică 3 martie a.c. Filarmonica "George Enescu" și Institutul Goethe din București au organizat și programat două concerte extraordinare în care a fost proiectat filmul mut Aventurile Prințului Achmed (Lotte Reiniger 1923-1926) cu acompaniament live (muzica originală compusă de Wolfgang Zeller și interpretată de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul german Stefan Geiger. Cel de-al doilea concert de duminică, 3 martie, ora 11, a fost dăruit de Goethe Institut proiectului de educație muzicală prin și pentru muzică aflat la cea de a treia stagiune Clasic e fantastic - Cum să înțelegem muzica.

Filmul propus este cu totul special. Este un film de animație, primul lung metraj de animație din istoria cinematografiei. Dar nu veți găsi nimic asemănător cu Epoca de piatră sau Kung Fu Panda. Nu se aseamănă nici măcar cu vechile filme de animație, cele clasice ca Albă ca zăpada sau Tom și Jerry și explicația e simplă. Acest film nu este făcut din succesiune de desene ci... din succesiune de siluete decupate din hârtie printr-o uluitoare tehnică numită tăietura de foarfecă/ Scherenschnitte. Munca a fost imensă, a durat 3 ani timp în care a fost creat numărul uriaș de siluete de care a fost nevoie pentru ca toate încheieturile personajelor să fie mobile astfel încât să dea impresia de mișcare reală. Imaginația și delicatețea sunt extraordinare. Istoricii au decretat că acest film, Aventurile prințului Achmed este unic iar autoarea lui - o echipă mare a lucrat desigur dar în principal, Lotte Reiniger cu siluetele ei decupare cu foarfeca din hârtie - o artistă excepțională.

Personajul principal este, așa cum reiese și din titlu, prințul Achmed. Prințul este încântat de un cal înaripat pe care Vrăjitorul african îl aduce la curtea califului. Prețul cerut însă este de neplătit - prințesa Dinarzade, fiica marelui calif și sora prințului Achmed. Acesta dorește totuși să încerce puterile calului, îl încalecă și se avântă în zbor. El nu știe însă să stăpânească animalul fermecat care urca în zbor dacă îi atingi podoaba de pe frunte și cobora dacă apeși un mecanism din spatele lui. Cu greu reușește Achmed să coboare din nou pe pământ într-o țară îndepărtată numită Wak-Wak stăpânită de demoni. Demonii o țin în captivitate pe tânăra Pari Banu pe care Achmed o vede și este uluit de frumusețea fetei. Dar Pari Banu este furată de Vrăjitorul african care o duce și o vinde împăratului Chinei. Desigur, Achmed se avântă în zbor și în luptă pentru salvarea iubitei lui. Va reuși după aventuri fantastice ce se derulează în cele 5 acte ale filmului care durează cu totul 65 de minute. Achmed va fi ajutat de vrăjitoarea cea bună și de Aladin și lampa lui fermecată.

Pelicula de astăzi este o versiune restaurată în anul 1989 de către Muzeul Filmului German și colorată conform indicațiilor primite de la Lotte Reiniger. Inspirați de frumusețea imaginii, mulți compozitori au scris muzică pentru acest film. Partitura originală de acompaniament muzical a fost scrisă de Wolfgang Zeller unul dintre cei mai căutați compozitori germani de muzică de film, în directă colaborare cu autoarea filmului Lotte Reiniger. I-au urmat și alți muzicieni printre ei englezul Geoff Smith în 2008 sau compozitorul și chitaristul indian Rahul Roy. Publicului de la Ateneul Român i-a fost prezentată însă partitura originală scrisă de Wolfgang Zeller. Pe scenă s-a aflat Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul german Stefan Geiger. Ca de fiecare dată, tinerii muzicieni s-au prezentat impecabil. Inspirați atât de frumusețea imaginii, cat și de pasiunea și dăruirea dirijorului ei au repovestit aventurile lui Achmed prin sonorități ce ne-au convins și ele de frumusețea unei prințese, răutatea unui vrăjitor sau vitejia unui prinț.

Prin filmul ei Aventurile Prințului Achmed, Lotte Reiniger ne-a invitat timp de o oră într -un univers magic în care s-au simțit le fel de bine și cei mari și cei mici.

Cristina Sârbu