Arhivă : Cronici Înapoi
Radio România Iași Tinere Talente
La Muzeul Unirii din Iași au venit 20 dintre elevii cei mai premiați în țară sau cu premii internaționale. Unii au cântat deja cu orchestrele unor filarmonici sau au făcut parte din orchestre de tineret. Pianiștii de la Iași au format un adevărat pluton de forță. Premiile lor nu contenesc să curgă; cel mai recent a fost adus din Polonia, în urmă cu o săptămână, de Alina Adriuțî, de la Colegiul Băncilă. Invitată a fost și deținătoarea celor două trofee din zona Moldovei, ambele obținute în 2012 "Lira de aur" și "Elenescu" - oboista Loredana Hreceniuc, din Suceava. Tot de la Suceava l-am invitat pe reprezentantul unei familii întregi de muzicieni, Ciprian Reuț, violonist. Nu au lipsit de la Iași, Liviu Scripcaru și Mălina Ciobanu, ambii elevii profesorului de vioară Calistrat Catargiu. Un duo de flaut, cu două fetițe de clasa a V-a, care cântă piese pentru clase mult mai mari - sunt elevele profesoarei Emilia Ciobanu de la Iași, iar de la Chișinău au venit trei elevi ai profesoarei Galina Buinovschi, violoniști care au epatat prin aplomb, muzicalitate, siguranță și prezență plină de farmec. Și de asemenea, un acordeonist care confirmă pentru a treia oară valoarea profesorului său, prin obținerea marelui premiul la secțiunea Folclor, a concursului "Elenescu", profesorul Sergiu Mârzac:
"Despre acordeon… îl consider un instrument universal, are un viitor foarte luminos. Despre elevii mei - mă bucur de o clasă de șapte elevi la Colegiul de Muzică. Toți sunt foarte talentați și interesanți."
La Radio România Iași Tinere Talente am avut și bucuria să auzim un viitor bas, cu o voce deja educată. Elevul doamnei Elena Botez de la Piatra Neamț, Cezar Octavian Ionescu. Cvartetul de viole Bracissimo, cu eleve și studente ale violistului din Cvartetul Voces, Constantin Stanciu, de asemenea, o compozitoare de zece ani, care și-a interpretat piesa la pian cu multă convingere, Eva Maria Gârlea. Ea are deja premii la concursul de compoziție la Academia Gheorghe Dima și la cConcursul Carl Filtsch.
Finalul acestei relatări îi aparține Mălinei Ciobanu, cu o înregistrare din concert. Ea a cântat Introducere și Rondo capriccioso de Saint Saens și îl ascultăm în același timp și pe acordeonistul Pavel Efremov, care exprimă în câteva cuvinte, secretul simplu, dar esențial al pasiunii pentru muzică:
"Scopul meu este, în primul rând, să ajung un interpret de valoare și nu pentru concursuri, ci pentru public, pentru plăcerea publicului. Cred că trebuie să găsească un instrument care să le aprindă flacăra și de care să se țină. Asta o să-i ajute pe dânșii să progreseze foarte mult, anume plăcerea de a cânta. Nu mai demult am citit o frază foarte importantă: Lucrează așa de parcă n-ai avea talent, că talentul nu-i totul, talentul e doar un procent care ajută!"