Arhivă : Cronici Înapoi

Românul care este cel mai important dirijor al lumii

Publicat: luni, 25 Februarie 2013 , ora 13.04

"Am realizat că singurul lucru pe care oricine ar trebui să îl prețuiască fără limite este libertatea. Libertatea de a alege. De a fi capabil să te dedici lucrului în care crezi", declara Sergiu Celibidache, una dintre multele valori pe care România le-a dat lumii.

Un dirijor unic, cu peste 100 de concerte pe an, Sergiu Celibidache a avut turnee peste tot în lume, din Japonia și S.U.A.. până în Germania sau America de Sud și a fost iubit și idolatrizat de întreg mapamondul. Însă în reședința sa din comuna La Neuville-sur-Essonne, în apropiere de Paris, steagul României încă mai stă ancorat cu mândrie pe peretele casei celui care a declarat mereu: "Sunt român și voi muri român", gest care trădează dragostea lui imensă pentru țara sa natală.

Sergiu Celibidache a văzut lumina zilei la 28 iunie 1912, în orașul Roman din județul Neamț, iar la vârsta de 4 ani deja cânta la pian. La vârsta de 18 ani, însă, Sergiu părăsește casa părintească pentru totdeauna, cu scopul de a ajunge un muzician desăvârșit, ascultând astfel chemarea muzicii, față de care va avea o sensibilitate aparte toată viața.

Din 1941, când a primit primul lui angajament ca dirijor permanent a trecut peste orice obstacol pentru a-și urma visul. Nici condițiile vitrege de trai din Berlin, pe timpul celui de-al doilea război mondial, nici drama de a nu-și mai revedea părinții niciodată nu i-au umbrit modul de lucru ambițios. Interpretările sale intense, de un fin echilibru și de o trăire interioară puternică l-au făcut pe Sergiu Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX.

Printre alte compoziții, Sergiu Celibidache este autorul câtorva simfonii, a suitelor "Grădina de buzunar" și "Haz de necaz" (ce a avut premiera mondială la Festivalul internațional Sergiu Celibidache, ediția I, București, în iulie 2012), și a altor lucrări, ce urmează a fi dezvăluite publicului. A fost apreciat foarte mult atât pentru stilul său unic de a dirija, cât și pentru felul lui de a preda arta dirijoratului, fiind un pasionat profesor.

Sergiu Celibidache - românul care a privit absolutul pe gaura cheii muzicale, redimensionându-ne definitiv universul sonor - s-a născut, a atins un punct de maximă expansiune și a trecut acest prag al "impresiilor muzicale" - așa cum bine spunea Maestrul.

Pentru astfel de români a luat naștere Români pentru o lume, campania națională de responsabilitate socială inițiată de Fundația Sergiu Celibidache.

Români pentru o lume reprezintă un omagiu închinat marilor personalități românești ce au adus mândrie și glorie României peste tot în lume și aduce în atenția fiecăruia dintre noi pe co-naționalii noștri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori.

Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs național online (pe www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalități anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziție, o sculptură, un poem etc.

În urma unui vot de specialitate și prin votul sponsorilor, cei selectați vor merge în finală, unde vor fi jurizați de către un juriu de specialitate și de către public. Câștigătorii vor primi burse de studiu în România și în străinătate.

Campania se desfășoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteți găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundației Sergiu Celibidache.