Arhivă : Cronici Înapoi

'Viva la Guitarra!' - o nouă stagiune de chitară

Publicat: joi, 31 Ianuarie 2013 , ora 13.49

După un hibernal de chitară 2012 încheiat cu succes, muzica închinată instrumentului de sorginte spaniolă revine în prim-plan și în noul an prin intermediul unei stagiuni intitulate Viva la Guitarra!. Desfășurată în organizarea Institutului Cervantes din București și a Asociației culturale Kitarodia seria recitalurilor este programată până în iunie, în fiecare ultimă zi de miercuri a fiecărei luni.

Prima seară muzicală inclusă în această stagiune a însemnat miercuri, 30 ianuarie, întâlnirea cu chitaristul Maxim Belciug, care a propus publicului, sub titlul "Folia de Espana", o incursiune în ethosul muzical iberic, pornind de la perioada renașterii și ajungând până în modernitate. De la acordurile maiestuoase ale Pavanei create de Luis de Milan și până la tema cu variațiuni ce a dat titlul recitalului Folia de Espana a lui Fernando Sor, de la pasionantul Bolero compus de Julian Arcas și până la melancolicele Amintiri din Alhambra de Francisco Tarrega sau ritmurile cubaneze din Guajiras cubanas descrise muzical de Severino Garcia Fortea, programul interpretat de Maxim Belciug a parcurs epoci diferite, ilustrând diversitatea culturii spaniole și sud-americane, îndemnând când la meditație, când la bucurie nestăvilită. Nu au lipsit nici cântecele selectate din muzica tradițională catalană și flamenco, care i-au încântat pe cei prezenți dacă ar fi să luăm în considerare intensitatea aplauzelor acestora.

Chitaristul Maxim Belciug:

«Inițiativa s-a născut simplu. Ne-am gândit - câțiva chitariști români - să luăm cu asalt reduta spaniolă. Așa cum știm astăzi, chitara își are originea în Spania. Am convenit cu Institutul Cervantes să cântăm muzică spaniolă și latino-americană în această sală a institutului. Am întocmit un program spaniol, întrucât nădăjduiesc ca mai târziu, cândva, în timpul anului, să ajung să cânt și un program latino-american.»

Stagiunea Viva la Guitarra! a început în forță, printr-o adevărată nebunie spaniolă, care va continua cu evoluția câtorva dintre cei mai valoroși chitariști ai prezentului: Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, Olivia Iancu, Claudiu Lobonț și Tiberiu Gogoanță.

2013 se anunță așadar un an bogat în evenimente consacrate muzicii pentru chitară, iar iubitorii acesteia nu trebuie să rateze serile muzicale de la Institutul Cervantes, mai ales că accesul este gratuit.

Reportaj realizat de Alexandra Cebuc