Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 29 ianuarie 2013

Publicat: miercuri, 30 Ianuarie 2013 , ora 13.27

Marți, 29 ianuarie, Sala Mică a Ateneului Român a fost, din nou, "rampă" de lansare pentru tinerii muzicieni care alcătuiesc Trioul Axis Mundi: violonistul Rafael Butaru, clarinetistul Aurelian Băcan și pianista Eva Butean. Trei muzicieni talentați formați la școala muzicală clujeană cu cariere bine definite: Rafael Butaru este concert maestru al Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj Napoca, iar Aurelian Băcan - clarinetist în Filarmonica Transilvania, ambii muzicieni activând și în Orchestra de Tineret. La rândul ei, Eva Butean este profesor titular la catedra de pian principal a Liceului de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca. În 2008, ei au alcătuit Trioul Axis Mundi, în 29 ianuarie aflându-se, în cadrul Stagiunii de Marți seară, pentru prima dată pe podiumul de concerte al Sălii Mici a Ateneului Român.

"A fost o surpriză și o mare onoare să cântăm aici la Ateneu, eu personal nu am cântat niciodată și am dorit foarte mult să ajung aici… a fost frumos, ne-am propus să ne simțim bine. Este un program greu, pe care l-am lucrat mult și sper că am reușit să fim pe placul publicului." - pianista Eva Butean

Un program cu lucrări aparținând veacului XX ce presupun dificultate tehnică și interpretativă pentru o combinație de trio: vioară - clarinet - pian; un repertoriu din care se detașează compozitori precum: Stravinski, Bartok, Haciaturian, cu care Trioul a participat la ediția a IV-a a Concursului Internațional Saverio Mercadante de la Bari - Italia, la Secțiunea Muzică de Cameră cu Clarinet, unde a obținut Premiul I. Am ascultat, alături de publicul aflat în sală, Povestea soldatului de Igor Stravinski - o versiune realizată pentru această formulă interpretativă de compozitorul rus în primul război mondial, Suita pentru trio a compozitorului de origine armeană Alexander Arutiunian și Les Kaches - esprits des rochers - piesă a clarinetistului și compozitorului Aurelian Băcan.

"Un program atractiv, foarte greu și provocator, dar sper că am reușit să realizăm ceea ce ne-am propus. Compoziția proprie este oglinda sufletului meu. Când te așezi să compui ești cel mai sincer cu tine și atunci poți să redai exact ceea ce simți. Este o compoziție care reunește mai multe curente precum jazz, pop sau rock. Ca trio suntem formați de mai mult timp, iar la insistența colegilor mei am compus această piesă." - clarinetistul Aurelian Băcan

Un program dificil dar bine executat de tinerii muzicieni clujeni violonistul Rafael Butaru, clarinetistul Aurelian Băcan și pianista Eva Butean - membrii Trioului Axis Mundi - răsplătiți pe măsură de publicul aflat în sală.

Jeanine Costache