Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou recital în cadrul 'Stagiunii de compoziție britanică'

Publicat: joi, 24 Ianuarie 2013 , ora 13.10

Cei 100 de ani care se împlinesc în 2013 de la nașterea lui Benjamin Britten au fost marcați miercuri, 23 ianuarie, prin deschiderea programului dedicat celebrului muzician de către British Council România în cadrul unui nou episod Stagiunea de compoziție britanică.

Patru tineri artiști, reuniți sub titulatura Benyounes Quartet au oferit la sediul Centrului național de artă "Tinerimea română" un recital consacrat creației contemporane engleze, pe al cărui afiș s-au regăsit lucrări de Philip Cashian, Hugh Wood și Benjamin Britten. Înființat în anul 2007 ca trio, ansamblul este la ora actuală unul dintre cele mai apreciate formații camerale tinere din Marea Britanie. În prima seară muzicală pe care au petrecut-o la București, violonistelor Zara Benyounes și Emily Holland și violoncelistei Kim Vaughan li s-a alăturat violistul Adam Newman.

Cea dintâi compoziție prezentată publicului, Cvartetul de coarde nr.3 de Hugh Wood, a propus incursiunea într-o lume muzicală în care serialismul alternează cu pasaje ritmice exuberante și accente lirice, iar lucrarea lui Philip Cashian intitulată Samain, este inspirată de tabloul omonim semnat Leonora Carrington, transpunând imaginea vie, suprarealistă, într-un limbaj muzical original în care staticul se împletește cu dinamicul. Cvartetul de coarde nr.3 de Benjamin Britten a fost ultima partitură creată de compozitorul britanic. Nu în mod întâmplător ea a fost aleasă pentru a încheia recitalul Cvartetului Benyounes. Contrastele puternice dintre temele lirice tratate polifonic și efectele instrumentale violente uneori au conturat un opus care surprinde și cere aplauze, situându-se la granița dintre convențional și inovator, tradițional și nou, dintre muzica repetitivă și suprapunerea texturilor muzicale.


Cum s-a născut ideea de a invita pe cei patru membri ai ansamblului, ne-a spus Alis Vasile, manager al proiectelor artistice din partea British Council România:

«Propunerea a venit din partea curatorului programului muzical al acestui proiect, domnul Philip Cashian, care este compozitor și conducător al catedrei de Compoziție de la Royal Academy of Music din Londra. Noi ne propunem să promovăm nu doar muzica nouă, ci și - în măsura resurselor pe care le avem - muzicienii tineri.

Ansamblul Benyounes este unul dintre cele mai apreciate în acest moment în Marea Britanie, el având deja o carieră internațională. Ansamblul însuși s-a format la o academie de muzică, iar noi am dorit să avem o notă nouă de prospețime care să dea poate și o încurajare tinerilor interpreți din România.»


Violonista Zara Benyounes:

«Cu toții iubim muzica de cameră, în special cvartetele de coarde, plus că suntem foarte buni prieteni. Am hotărât să cântăm împreună și ne-a plăcut foarte mult, așa că am continuat. Asta se întâmpla în urmă cu șase ani. Apoi am plecat la Conservatorul din Geneva, unde am studiat cu Gabor Takacs, violonistul maghiar.

Am venit în România la invitația lui Philip Cashian, care ne-a sugerat lucrări muzicale care să se potrivească cu piesa sa. Așa că ne-a sugerat Cvartetul de Britten, pentru că se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului. Cât despre piesa lui Hugh Wood, am prezentat-o recent cu prilejul celei de-a 80-a zile de naștere a acestuia și am avut succes.

Am cunoscut compozitori minunați, dornici de a încerca lucruri noi, iar colaborarea cu aceștia s-a dovedit fructuoasă.»

Succesul recitalului de joi seară anunță încă două alte popasuri muzicale ale Stagiunii de compoziție britanică - pe 27 februarie și 27 martie.

Reportaj de Alexandra Cebuc