Arhivă : Cronici Înapoi
Stagiunea de Marți seară - 22 ianuarie 2013
Consonanțe pentru flaut, violă și două violoncele - lucrarea semnată de Cornelia Tăutu și prezentată în primă audiție - a fost alături de alte trei creații ale lui Liviu Dănceanu și Dumitru Capoianu - una dintre piesele dedicate de compozitorii amintiți familiei Cazacu. Căci publicul aflat marți, 22 ianuarie 2013, în Sala Mică a Ateneului Român a avut parte de un concert inedit oferit de seniorii și juniorii familiei Cazacu. Seniorii - flautista Constanța Cazacu și reputatul violoncelist Marin Cazacu - au dat viață și au format doi muzicieni cu o carieră frumoasă în față - violonista Iuliana Adriana Cazacu și violoncelistul Ștefan Cazacu.
Despre ideea acestui "Salon muzical în familie" adus pe scena "Stagiunii de Marți seară" a vorbit violoncelistul Marin Cazacu:
"Un eveniment care, nu numai că ne ține uniți, dar ne ține implicați pentru tot ceea ce facem zi de zi. Sunt micile puncte culminante ale vieții noastre. Un concert prin care noi ne străduim, prin forța interioară și prin munca pe care o depunem zi cu zi, să creăm bucurie și altora care ne ascultă. În această seară am avut bucurii atât pentru noi, cât și pentru public pentru că programul pe care l-am alcătuit a cuprins lucrări dedicate nouă cu dragoste și noi ne-am implicat cu tot sufletul să le prezentăm așa cum au fost ele create pentru familia Cazacu. Faptul că fiecare dintre noi a putut să exprime prin propriul instrument o lucrare individuală, evoluând după aceea și în duet, ne-a creat acea bază care unește o familie. Suntem uniți și sperăm să rămânem așa, să putem să ne bucurăm împreună de muzică, de ceea ce crează această muzică: emoții pentru cei care ascultă și o legătură cu o viață muzicală în care publicul să perceapă că odată, acum 100 - 200 de ani, existau familii de muzicieni și că aceste familii pot exista și-n continuare, chiar dacă viața este mult mai dură și mai diferită față de acum câteva secole. Există această bucurie de-a crea muzică în familie, pentru că ce poate fi mai frumos decât acasă mai întâi, în spațiul de patru pereți, să pregătești un program și după aceea să-l aduci pe o scenă de concert și să vezi că oamenii se bucură la fel de mult așa cum tu o faci clipă de clipă, secundă de secundă cu muzica pe care o descoperi."
Entuziasm, căldură, prietenie, bucuria de a cânta susținute de o desăvârșită tehnică instrumentală și rafinament au oferit cei patru membri ai familiei Cazacu indiferent dacă au evoluat împreună, individual sau în duet. M-am bucurat, alături de melomanii care au umplut Sala Mică a Ateneului Român, de un program cu grijă ales și redat cu o dăruire necondiționată și am plecat cu sentimentul că tradiția muzicală a familiei Cazacu va fi dusă mai departe de cei doi descendenți ai săi: violonista Iuliana Adriana Cazacu și Ștefan Cazacu.