Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 15 ianuarie 2013

Publicat: miercuri, 16 Ianuarie 2013 , ora 12.28

Ziua Culturii Române a fost marcată și în cadrul Stagiunii de Marți seară printr-un recital vocal susținut în 15 ianuarie de sopranele Alexandra Tărniceru, Iuliana Dima și Oana Neagoe și de tenorul Andrei Pleșca. La pian s-a aflat - Inna Oncescu.

"Ne-am bucurat mult că, în acest an, ziua de 15 a căzut într-o zi de marți - s-a scris într-un comunicat de presă - astfel încât, fără efort, să putem pune simbolic nu numai acest concert, ci întreg proiectul sub semnul omagiului culturii române în general și al școlii muzicale românești în special." Recitalul de la Sala Mică a Ateneului Român a fost deschis de soprana Alexandra Tărniceru cu trei lieduri pe versurile lui Mihai Eminescu semnate Felicia Donceanu, Nicolae Bretan și Doru Popovici. Dintre cei patru tineri muzicieni, Alexandra Tărniceru s-a detașat ca o artistă cu reale calități vocale și interpretative, capabilă să evolueze într-o viitoare carieră lirică. Ea a mai avut încă trei apariții, de-a lungul serii, în aria Magdei din opera Rândunica de Giacomo Puccini și în alte două momente semnate Andrew Lloyd Webber și George Grigoriu, alături de tinerii săi colegi.

Excluzând momentele în care a evoluat soprana Alexandra Tărniceru am avut impresia că mă aflu la un Recital de clasă - al Claudiei Codreanu, căci cei patru artiști sunt studenți - soprana Oana Neagoe și tenorul Andrei Pleșca și masteranzi - Alexandra Tărniceru și Iuliana Dima la clasa de canto a cunoscutei mezzosoprane - astăzi profesoară la Universitatea de Muzică din București. Un "recital de clasă", cu arii și duete din creația barocă, clasică, romantică, veristă și modernă oferite de tinerii cântăreți; cu momente bune - expresivitate, muzicalitate, implicare și dăruire - și cu momente mai puțin bune care au lăsat să se întrevadă probeme de tehnică, de intonație, de susținere, de respirație.

Sopranele Alexandra Tărniceru, Iuliana Dima și Oana Neagoe și tenorul Andrei Pleșca au avut parte de un public numeros și generos care le-a răsplătit eforturile cu îndelungi aplauze - o încurajare pentru viitoarele lor evoluții.

Jeanine Costache