Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul și Concursul Hariclea Darclée la Brăila

Publicat: joi, 9 August 2012 , ora 13.21

În perioada 1-12 august, Brăila, orașul lui Iannis Xenakis, este capitala teatrului liric internațional. Aici se desfășoară concursul și festivalul “Hariclea Darclée”, inițiat cu 17 ani în urmă de Mariana Nicolesco.


Concurs de canto

În 2012, în cadrul festivalului se desfășoară concursul de canto, anul viitor vor avea loc cursurile de măiestrie dedicate tot artei lirice. La ediția actuală au pornit în competiție 161 de candidați din 24 de țări de pe toate meridianele, din Brazilia, Japonia, Canada, China, Coreea de Sud, Kazahstan, Rusia, Franța, România, etc. În cea de-a doua etapă au rămas doar 85, dar în ultima au pășit 52. Duminică, la gala laureaților vom afla cine sunt câștigătorii.


…Concurenții și juriul

Aș remarca nivelul foarte ridicat al tinerilor muzicieni, profesionalismul, temeinica pregătire și diversitatea repertorială. Fiecare dintre candidați a  propus juriului o listă de cinci arii în care trebuiau să figureze compozitori din spații culturale cât mai diverse.

Juriul este alcătuit din șapte membri. Președintele acestei ediții este baritonul Nicolae Herlea, căruia i-a fost dedicat un moment aniversar, o conferință susținută de dr. Stephan Poen, dublată și de imagini video din diferitele spectacole.


Spectacol pe esplanadă

În 10 august 2012 va avea loc amplul concerte de pe esplanadă, cu tinerii interpreți. Verdi și Wagner sunt compozitorii aleși. Urmează sâmbătă, 11 august, opera “Trubadurul” de Verdi în concert, iar duminică, 12 august, gala laureaților. Tinerii cântăreți sunt acompaniați de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

Mulți dintre cântăreții care au pășit în această competiție se află astăzi pe mari scene ale lumii, precum Viena, Salzburg, Hamburg, Leipzig.

Le dorim tuturor succes în carieră.

Irina Hasnaș