Arhivă : Cronici Înapoi

Week-end muzical la Sighișoara

Publicat: luni, 6 August 2012 , ora 16.34
Vineri, 3 august 2012

Atunci când noi toți eram bulversați de vestea dispariției fulgerătoare a pianistei Mihaela Ursuleasa, întâmplarea a făcut ca în Festivalul "Academia muzicală" de la Sighișoara să aibă loc chiar un recital de pian, susținut de această dată de Viniciu Moroianu, care, desigur, a rostit câteva cuvinte în memoria mai tinerei sale colege, care figurat în programul festivalului în 2009. Pe același pian folosit atunci și de Mihaela Ursuleasa, Viniciu Moroianu a cântat acum în memoria ei Coralul de Bach Busoni. A reintrat apoi în programul anunțat cântând o sonată de Beethoven și piese de Debussy, splendid interpretate, pentru ca în final să ne ofere, alături de violonistul Alexandru Gavrilovici, Impresii din copilărie de Enescu, o lucrare minunată, dar din păcate destul de puțin cântată, entuziast aplaudată de cei care umpleau sala.


Sâmbătă, 4 august 2012

A doua zi ne-am aflat în ambianța bisericii mânăstirii, o clădire datând din secolul XIII, în care au răsunat ca la ele acasă, opusuri de Vivaldi, Zelenka sau Bach, încadrate foarte interesant de lucrări semnate de Honegger sau Enescu, așa încât i-am ascultat pe soliștii Orchestrei din Berna, excepțional de altfel, cântând în diverse combinații, pentru ca în final să ne ofere Preludiu la unison realmente impresionant cântat. Subliniez mai ales faptul că au avut foarte puțin timp de pregătire, de omogenizare.


Duminică, 5 august 2012

În eleganta sală a Primăriei a concertat Cvartetul Leonor din Spania în prezența consulului Virginia Gonzales, mult apreciat în lucrări de Bach, Arriaga, Dvorak. Au fost zile pline cu un program divers și aș vrea să subliniez prezența oficialităților fie din Elveția, fie din Spania, dar și absența celor din România, deși festivalul realmente este de cotă internațională.

Anca Florea