Arhivă : Cronici Înapoi

Încheierea Stagiunii Muzicale Radio 2011-2012

Publicat: luni, 18 Iunie 2012 , ora 13.07

Vineri, 15 iunie 2012, publicul a avut ocazia să își ia rămas bun până la următoarea stagiune de la membrii Orchestrei Naționale Radio. Stagiunea 2011-2012 a luat sfârșit printr-un concert extraordinar care l-a avut la pupitrul dirijoral pe Jin Wang, iar în postură solistică pe pianistul Horia Mihail. În program - Uvertura-fantezie "Romeo și Julieta" de Piotr Ilici Ceaikovski, Variațiunile de Serghei Rahmaninov pe o temă de Paganini și, la final, suita "Pasărea de foc" de Igor Stravinski.

Aș remarca din capul locului faptul că repertoriul a fost excelent ales, oferind prilejul orchestrei să evolueze în cadrul unor partituri cu o mare încărcătură emoțională, foarte colorate și expresive.


Misiune îndeplinită fără cusur

Prezența pianistului Horia Mihail a fost inclusă în Turneul "Pianul Călător", aflat anul acesta la cea de-a doua sa ediție, turneu care a început în 21 mai. Horia Mihail a fost într-o formă foarte bună vineri seara, oferind o interpretare fără cusur Variațiunilor pe o temă de Paganini. Pianistul a emoționat întreaga sală care l-a aplaudat îndelung la final, nelăsându-i posibilitatea de a pleca fără un bis. Astfel, acesta a interpretat Serenada de Schubert-Liszt, o lucrare cu un fir melodic aducător de melancolii potolite ce pătrunde adânc în sufletul ascultătorului. De o poezie răvășitoare, a răsunat neîntreruptă de strănuturi sau de tusea inoportună a unora dintre cei aflați în sală. Aplauze bine-meritate așadar, pentru pianistul Horia Mihail care își continuă turneul.

Partea a doua a fost una strălucitoare, orchestra a vibrat la potențialul maxim sub bagheta lui Jin Wang. E drept că muzica lui Stravinski este și una care îndeamnă la expansivitate, iar membrii orchestrei și-au îndeplinit întocmai misiunea. Publicul a fost - din nou - în extaz. A aplaudat atât de mult și atât de intens, încât orchestra a mai dat trei bisuri. Numai atunci entuziasmul a fost potolit, iar oamenii au pornit către casele lor.


O iubire statornică

Aș încheia cu vorbele lui Jin Wang, care ne-a vorbit despre relația sa cu Orchestrele Radio:

«Între mine și Orchestra Națională Radio există o relație de iubire. Ne iubim de foarte mulți ani. Nu ne-am căsătorit încă, dar ne iubim mult. Mă aflu aici de 20 de ani. Am obținut o poziție permanentă de dirijor invitat, la propunerea maestrului Horia Andreescu. De atunci am făcut multe concerte importante pentru mine, am văzut schimbarea cu ochii mei. Societatea s-a modificat, străzile din foarte întunecate au devenit luminoase și colorate, la nivel occidental. Și orchestra s-a schimbat în bine. Săptămâna aceasta, după 20 de ani, de trei ori le-am dat drumul mai repede cu 45 de minute, pur și simplu pentru că am fost pe deplin satisfăcut de evoluția lor.»

Petra Gherasim