Arhivă : Cronici Înapoi

Turneul 'Pianul călător' - după prima zi

Publicat: marți, 22 Mai 2012 , ora 16.24

"Este o deosebită plăcere pentru noi să avem din nou ocazia să ascultăm un interpret de o asemenea talie."

"A fost o plăcere să-l ascultăm... "

Așa a fost primit Horia Mihail luni, 21 mai 2012, în Sala Traube din orașul Mediaș.

"Excelent a fost. Mi-am dorit de pe vremea când era copil să-l văd pe scenă, pentru că în vremurile acelea era anunțat ca unul dintre premianții școlilor românești."

Atunci - unul dintre tinerii premianți, acum - unul dintre cei mai bine cotați pianiști români, Horia Mihail și bunul său prieten, pianul călător, nu s-au mai văzut de un an. Iar întâlnirea a fost una emoționantă pentru pianist, cu atât mai mult cu cât nu se aștepta la o primire atât de entuziastă.

"Exact un an și o lună, în 21 aprilie, anul trecut - mă despărțeam de pianul călător, pe care l-am regăsit într-o formă foarte bună, similară cu cea în care l-am lăsat. Am fost impresionat de faptul că, în ciuda zilei mai puțin propice pentru susținerea unui concert - luni, Sf. Constantin și Elena - publicul a fost foarte numeros și incredibil de cald."

"Poate că acest entuziasm și această căldură vin și din faptul că scopul principal al acestui proiect a fost atins" - îmi explicau medieșenii veniți la concert. Viața muzicală din orașul lor a primit timp de un an un nou puls datorită prezenței acestui pian.

Un spectator fan al pianistului nostru: "Indiscutabil este un plus, eu aș spune chiar un magnet care a îmbogățit viața culturală a orașului. Lumea a fost dornică să vină, iar marea bucurie este că au fost mulți spectatori tineri. Sunt mulți copii care au început să cânte la pian, iar acesta este un lucru fabulos. Sunt bucuros, sunt entuziasmat de faptul că la un an după ce pianul călător a fost la Mediaș, Horia Mihail vine din noi aici, pleacă în acest turneu național cu începere de la Mediaș. "

Cum a fost prezența acestui pian aici, timp de un an? S-a simțit o diferență?

"Deosebit de benefică pentru oraș, pentru cei care au avut șansa să cânte, pentru cei care au avut șansa să participe la asemenea concerte. Ne întâlnim rar cu asemenea evenimente, pot să spun, și din câte am înțeles, pianul va mai rămâne doi ani. Este o deosebită bucurie că-l mai putem avea și sperăm din tot sufletul să se mai organizeze asemenea concerte cu pianul călător. "

Miercuri, 22 mai, Horia Mihail și pianul călător vor concerta în Biserica armenească din Dumbrăveni, unde au cântat și anul trecut, și unde melomanii erau atât de mulți încât, nemaiavând loc în biserică, au ascultat concertul stând afară, pe scări.

Reportaj de Adina Dragomir - Radio România Cultural