Arhivă : Cronici Înapoi

Despre literatură și muzică la Sibiu

Publicat: marți, 15 Mai 2012 , ora 10.30

Între 10 și 12 mai 2012 a avut loc, la Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, o conferință având ca temă literatura și muzica. Manifestarea a fost organizată de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu și Universitatea Roehampton prin Departamentul de Engleză și Creative Writing.

Pe parcursul celor trei zile, participanți din Anglia, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Coreea de Sud, România, China, Taiwan, au vorbit despre cum se poate scrie literatură folosind procedee muzicale și cum muzica este extraordinar de prezentă în viața și opera unor scriitori dintre cei mai diverși. S-a vorbit despre Michael Ondaatje și romanul său în care protagonist este Buddy Bolden, considerat pionierul jazzului; despre Kazuo Ishiguro și colecția sa de povestiri intitulată "Nocturne"; despre Aldous Huxley, cu stilul său narativ care folosește elemente din tehnica polifonică și cu dragostea sa pentru Bach. Pe lângă romancieri, a mai fost citat orientalistul Edward Saïd, care spune că diaspora este întotdeauna contrapunctică, pentru că trăiește în două culturi - maternă și adoptivă - și au fost amintite cele șapte arte liberale din Antichitatea greacă - între care, și muzica.


Reprezentante ale muzicologiei

Majoritatea participanților la conferința despre literatură și muzică de la Sibiu veneau de la catedre și facultăți de litere sau limbi străine; muzicologia a fost reprezentată de profesor universitar doctor Valentina Sandu-Dediu, care a susținut o prezentare despre Robert Schumann și legătura muzicii sale cu literatura, cum ar fi textele lui E. T. A. Hoffmann. Cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din Universitatea București și realizatoarea emisiunii "Ascultați și recunoașteți", difuzată la Radio România Muzical, Alina Bottez a vorbit despre piesa "Visul unei nopți de vară" tradusă în muzică de Purcell, Mendelssohn, Britten sau Pascal Bentoiu.


Lipatti și Enescu - legătura dintre România și Taiwan

Mai vreau să adaug că am avut o foarte mare bucurie atunci când unul din participanți, profesor de teatru la Universitatea Națională din Taiwan, aflând că lucrez la postul de muzică clasică al Radio România, mi-a povestit încântat despre relația lui cu muzica românească: despre a treia versiune discografică a operei enesciene "Oedipe" pe care și-a cumpărat-o, despre admirația pe care o are pentru Ileana Cotrubaș, despre tristețea pe care a simțit-o când Sergiu Celibidache și-a anulat un concert în Taiwan, la care își luase bilet, despre cât îl iubește pe Dinu Lipatti și despre cât de fericit a fost când a descoperit din întâmplare, în București, una din casele unde a locuit pianistul.

Maria Monica Bojin