Arhivă : Cronici Înapoi

Nik Bärtsch a cântat pe Scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 11 Mai 2012 , ora 14.33
În 10 mai 2012 am avut plăcerea de a mă întâlni a 15-a oară cu Nik Bärtsch, dar prima oară cu trupa "Ronin". El se află pentru a cincea oară în România, în diferitele sale ipostaze, ca artist solo sau cu trupa sa, dar se află prima oară într-o sală de concert mai mare și e prima oară cu "Ronin", acest grup pe care el l-a înființat și cu care prezintă o muzică pe care a numit-o muzică contemporană de stare, 'contemporary groove music', în care jazz-ul este o parte, dar este și muzică tradițională, chiar și muzică românească cum ne spunea într-unul din cântecele sale, piesele sale care sunt numite module și care au un anumit număr, pentru că, spunea Nik Bärtsch, 'arta este o problemă de rezonanță, este o problemă de spiritualitate, o problemă de a ajunge la Dumnezeu într-un mod practic'.

Deci a fost o încântare și publicul a trăit o experiență foarte interesantă, pentru că saxofonul lui Sha sau basul lui Björn Meyer, tobele lui Kaspar Rast sau percuția lui Andi Pupato, plus cele două piane ale lui Nik Bärtsch te-au dus parcă într-o altă lume.

O experiență la care au participat mulți muzicieni cunoscuți, i-am văzut în sală și care  te cheamă pentru o altă întâlnire.

Liviu Zamora