Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 9 Mai 2012 , ora 13.02
În Stagiunea de marți seara a revenit pe scena Sălii mici a Ateneului Român un tânăr muzician destul de bine cunoscut publicului român atât în formula de recital, cât și ca membru al Ansamblului Violoncelissimo sau ca solist al unor importante orchestre simfonice din țară.

Violoncelistul Octavian Lup - o prezență constantă pe scenele noastre încă din primii ani de studii la Liceul "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca - este în prezent masterand al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu.

Recitalul său din 8 mai 2012 a fost susținut în compania pianistei Daniela Bădoi. Nu am remarcat o asistență prea numeroasă, doar jumătate dintre locurile Sălii mici a Ateneului fiind ocupate.


Abordare curajoas
ă, acuratețe tehnică, sunet puternic

Programul propus de tânărul violoncelist clujean - deși destul de scurt ca durată - a reușit să concentreze toate ingredientele necesare unui recital de succes, îmbinând dozele de accesibilitate, dificultate tehnică și lirism. Octavian Lup și Daniela Bădoi au prezentat pentru început un fragment din Piesele fantezii op. 73 de Robert Schumann, în care am remarcat apetența violoncelistului pentru pasajele melancolice tipice compozitorului german, dar și o anume exacerbare a nuanțelor care a dat naștere pe alocuri unei intonații aproximative. A urmat Sonata nr.3 op.69 în La major de Ludwig van Beethoven; buna coordonare dintre cei doi muzicieni, tempourile constante și curajos abordate, acuratețea tehnică și sunetul puternic al tânărului violoncelist au adus cele mai puternice și binemeritate aplauze pentru această interpretare remarcabilă. Ultima creație din program, Sonata în re minor de Claude Debussy, a fost de asemenea foarte bine prezentată din punct de vedere tehnic, însă doar parțial subtilitățile acestei partituri au fost aduse la lumină de cei doi muzicieni. S-a încheiat astfel un recital de calitate, în care violoncelistul Octavian Lup și-a reconfirmat o poziție importantă printre membrii tinerei generații de instrumentiști români.

Dan Ghineraru