Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Sergiu Celibidache - conferința de presă

Publicat: vineri, 4 Mai 2012 , ora 15.06
Pentru că pe 28 iunie se vor împlini 100 de ani de la nașterea legendarului dirijor Sergiu Celibidache, anul 2012 a fost declarat Aniversare UNESCO Sergiu Celibidache. Festivalul ce-i poartă numele muzicianului a fost deschis în 3 mai 2012 printr-o conferință de presă ce a avut loc în foaierul Ateneului Romîn. În fața jurnaliștilor s-au aflat regizorul Sergiu Ioan Celibidache, fiul maestrului și președintele Fundației Sergiu Celibidache, organizatorul festivalului, Andrei Dimitriu, director general al Filarmonici bucureștene, dirijorul Mark Mast, director artistic al evenimentului, Adela Vrânceanu, director de comunicare al festivalului și Dana Deac, director al departamentului TVR1.

Programului festivalului ce se va derula din doi în doi ani, va cuprinde până în data de 7 iulie nu mai puțin de opt concerte și recitaluri, șapte cursuri de măiestrie susținute de nume importante ale scenei muzicale internaționale, proiecții de film, un simpozion Celibidache, o expoziție de fotografie, dialoguri între artiști și lansări de carte. Totodată, pe 28 iunie, ziua centenarului nașterii lui Sergiu Celibidache, în orașul natal al maestrului, Roman, va avea loc dezvelirea unui bust Sergiu Celibidache.

Concertul care va încheia festivalul în 7 iulie va însemna prezentarea în primă audiție absolută a unei compoziții semnate de Celibidache: Suita românească în opt părți intitulată "Haz de necaz". Până atunci, pe 9 mai va fi lansată moneda numismatică comemorativă dedicată artistului și emisă sub egida Băncii Naționale a României.

În 4 mai, la cinematograful Cinema Digiplex din incinta Băneasa Shopping City va fi prezentat de la ora 18.30 filmul documentar "Grădina lui Celibidache". Producția realizată de Sergiu Ioan Celibidache este un portret al dirijorului urmărit pas cu pas în turnee și la repetițiile cu Orchestra Filarmonicii din Munchen.

Alexandra Cebuc