Arhivă : Cronici Înapoi

Cronică - Scene și personaje, alături de trio MUSICA VIVA

Publicat: vineri, 27 Aprilie 2012 , ora 9.54
În seara de 25 aprilie 2012 s-a desfășurat, în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, ultima întâlnire din cadrul proiectului Beethoven - integrala trio-urilor cu pian. Subintitulat Scene și personaje, recitalul a adus din nou pe scenă pe membrii formației Musica Viva: pianista Andreea Butnaru, violonistul Alexandru Mălaimare și violoncelistul Florin Mitrea.

Lucrările serii au fost ca de obicei, variate, reflectând caracterul complex al marelui compozitor german. Triosatz WoO39 în Si bemol major a fost piesa de debut a recitalului, o piesă ce a avut rolul de a ne introduce în universul beethovenian prin bogăția textului muzical. A urmat apoi ciclul de 14 variațiuni op.44 în Mi bemol major, ce a adus în fața publicului o multitudine de personaje, toate având la bază câteva trăsături comune. Finalul primei părți a fost marcat de Variațiunile pe tema Ich bin der Schneider Kakadu, o lucrare în care se împletesc scene foarte diferite, de la introducerea solemnă și până la variațiunile aproape comice care urmează.

În pauza recitalului a avut loc, în foaierul sălii Enescu, lansarea volumului Muzeul Național George Enescu, Palatul Cantacuzino - Istoria unei case, volum ce poartă semnătura istoricului Georgeta Filitti. În cea de-a doua parte a serii s-a interpretat Trio-ul op.38, în Mi bemol major, lucrare ce își regăsește originile în Septetul op.20. Aș putea spune că aceasta a reprezentat punctul culminant al recitalului, fiind cea mai solicitantă dintre creațiile selectate. Pe o întindere considerabil mai mare față de celelalte trio-uri autorul reușește să descrie cele mai interesante și variate scene și personaje, de la Adagio-ul inițial și până la Presto-ul final.

Această lucrare a pus punct ultimului recital susținut de trio-ul Musica Viva pe scena Universității Naționale de Muzică din București, în cadrul proiectului Beethoven - Integrala trio-urilor cu pian. Prin intermediul unei interpretări oneste, muzicienii au reușit să contureze imaginea unei seri de miercuri reușite pentru toți cei prezenți în sală.

Radu Mihalache