Arhivă : Cronici Înapoi

Reportaj - Gala Premiilor de Jazz pe anul 2011

Publicat: luni, 9 Aprilie 2012 , ora 13.51

Eveniment organizat de Fundația Muzza în colaborare cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România - Gala Premiilor de Jazz pentru anul 2011 a avut loc vineri, 6 aprilie, într-o atmosferă deopotrivă intimă și sărbătorească. Se spune că "Omul sfințește locul", însă proverbul poate fi aplicat și în sens invers. Cel puțin așa s-a întâmplat în cadrul seriei ce a ajuns în acest an la ediția cu numărul 9. Pentru prima oară în istoria sa, aceasta s-a desfășurat în "Godot Cafe-Teatru", cafeneaua cu nume inspirat din scrierile lui Samuel Beckett și care îmbină teatrul independent cu un aer interbelic.


Nume noi, nume consacrate

Prezentarea premiilor - dedicate memoriei îndrăgitului jazzman Johnny Răducanu, personalitate care a intrat în legendă în toamna anului trecut - i-a revenit Ancăi Romeci și lui Alexandru Șipa și a cuprins de cuvinte emoționante, ce l-au evocat pe artist. A urmat o serie de minirecitaluri, susținută de laureații ediției în aplauze entuziaste. O pleiadă de artiști - unii dintre ei foarte tineri, ceilalți, nume consacrate - s-a aflat în postura de laureată. În prima categorie au intrat vocalistul Alexandru Constantin - desemnat "Revelația anului 2011", pianiștii Toma Dimitriu și Alexandru Pădureanu - ambii premiați la categoria "Confirmarea anului", în timp ce Premiul pentru publicistică în jazz le-a revenit lui Constantin Mendea și lui Johnny Bota. Pe scenă au mai urcat, între alții, saxofonistul Nicolas Simion - considerat "Cel mai valoros muzician român din diaspora" și solista vocală Luiza Zan - desemnată "Muzicianul anului 2011".


Muzicianul anului 2011

Ce semnificație are acest premiu în palmaresul artistei?

Luiza Zan: «Până acum este cel mai important premiu pe care l-am obținut, e o recunoaștere a faptului că 2011 a fost un an bogat - pentru mine în mod special a fost cel mai bogat an din viața mea. Pe plan profesional am avut un număr enorm de concerte, în țară și în străinătate, am susținut primul meu turneu în Statele Unite ale Americii și am avut primul contact direct cu jazz-ul american. Indiferent de recunoașterea printr-un premiu sau nu, 2012 se anunță deja un an bogat.»


Combinație de succes…

…O ediție bogată în premii, aplauze și muzică de bună calitate. Cea de-a noua Gală a Premiilor de Jazz a însemnat confirmarea faptului că jazz-ul este un gen bine conturat în țara noastră prin activitatea unor artiști consacrați, dar și a unor tineri aflați în ascensiune. O ediție fructuoasă, ce o pregătește pe cea jubiliară, de anul viitor.

Alexandra Cebuc