Arhivă : Cronici Înapoi

Câștigători ai concursurilor internaționale de tineret - În concert la Sala Radio

Publicat: luni, 2 Aprilie 2012 , ora 14.02

Studioul "Mihail Jora" a găzduit vineri, 30 martie, un concert special, desfășurat sub egida Uniunii Europene de Radio, care va difuza înregistrarea concertului în rețeaua instituțiilor partenere chiar astăzi. Orchestra Națională Radio a avut cu această ocazie ca soliste trei laureate ale concursurilor internaționale de tineret. Am admirat, de-a lungul întregii seri, colaborarea foarte bună a solistelor cu orchestra și dirijorul Cristian Oroșanu, un prim indiciu al maturității muzicale a celor trei interprete foarte tinere. Iar Orchestra Națională Radio s-a ridicat de asemenea cu succes la înălțimea cerințelor unui program variat și solicitant, în care am ascultat concerte de Chopin, Paganini și Haciaturian.


Pianista Ivett Gyöngyösi

În debut, a urcat pe scenă pianista Ivett Gyöngyösi, câștigătoarea de anul trecut a premiului "New Talent" al Concursului Muzical de la Bratislava, organizat de Uniunea Europeană de Radio. Muziciana va împlini curând vârsta de 19 ani și este în prezent studentă a Academiei de Muzică "Franz Liszt" din Budapesta. În interpretarea Concertului nr.1 în mi minor pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin, Ivett Gyöngyösi a reușit să-și evidențieze firea sensibilă și muzicalitatea, fiind o pianistă în formare, dar plină de posibilități muzicale.


Violonista Marie-Christine Klettner

Am ascultat-o apoi pe violonista Marie-Christine Klettner, născută în 1992 la Salzburg, studentă a Universității Mozarteum și a Institutului Leopold Mozart. Câștigătoare a Concursul Internațional pentru Tineri Violoniști Louis Spohr, Marie-Christine Klettner a fost o prezență scenică plină de energie și vitalitate. A ales Concertul nr.1 în Re major de Paganini, o lucrare care a reușit să-i pună probleme de tehnică în momentele de virtuozitate, probleme care nu i-au umbrit însă prospețimea interpretării.

Cum s-a simțit în România și cum a fost colaborarea cu Orchestra Națională Radio și Cristian Oroșanu, am aflat, după concert, de la violonista Marie-Christine Klettner:

«A fost o experiență minunată, mi-a făcut mare plăcere să fiu aici. Românii sunt foarte prietenoși și ne-au întâmpinat cu căldură. Orchestra e extraordinară, ascultă cu foarte mare atenție, iar dirijorul este o persoană caldă și un profesionist foarte bun. A fost o colaborare extraordinară, care m-a inspirat. Mă aflu pentru prima dată în România și a fost o experiență minunată.»


Flautista Eva-Nina Kozmus

Solista părții a doua a serii a fost flautista de origine slovenă Eva-Nina Kozmus, studentă la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon și câștigătoare, în 2010, a competiției Eurovision Young Musicians. În vârstă de doar 18 ani, flautista a abordat cu succes transcrierea pentru flaut de Jean-Pierre Rampal a Concertului scris de Aram Haciaturian pentru vioară și orchestră, o lucrare pe care avem rar ocazia să o ascultăm pe scenele noastre. Calitățile tehnice și interpretative ale tinerei flautiste au fost evidențiate cu succes de dificultatea partiturii, pe lângă care Eva-Nina Kozmus a adăugat naturalețe și în același timp maturitate muzicală, câștigând admirația publicului prezent în studioul "Mihail Jora".

Despre experiența sa la București ne-a vorbit, la final, flautista Eva-Nina Kozmus:

«Este pentru prima dată când mă aflu aici și îmi place foarte mult. Oamenii sunt foarte drăguți, iar dirijorul m-a ajutat foarte mult. Este și pentru prima dată când interpretez acest concert. Orchestra este foarte bună, am colaborat foarte bine și mi-a fost foarte ușor să cânt cu acești adevărați muzicieni.»

Reportaj de Andreea Chiselev