Arhivă : Cronici Înapoi

'Chopin îndrăgostit' - o expoziție inedită

Publicat: vineri, 2 Martie 2012 , ora 11.33

Pe 1 martie 2011 s-au împlinit 201 ani de la nașterea lui Frédéric Chopin. Nu este deci întâmplător, faptul că, la Clubul Țăranului Român a avut loc o conferință de presă dedicată unei expoziții inedite, intitulată "Chopin îndrăgostit".

Organizată de Institutul Polonez din București și Muzeul Național de Etnografie din Varșovia, în colaborare cu Muzeul Țăranului, expoziția prezintă legăturile dintre muzica tradițională poloneză și creația lui Frédéric Chopin și conține obiecte și instrumente specifice tradiției din Polonia - precum țambalul, basul și cimpoiul - folosite și astăzi în folclorul țării lui Chopin. De asemenea, o parte importantă a expoziției este dedicată fonogramelor care înfățișează portretul muzical al artiștilor din regiunea centrală a Poloniei - înregistrări ce provin din arhiva Institutului de Artă din cadrul Academiei Poloneze de Știință. Culegerea materialelor sonore datează din perioada interbelică, dar și din anii '50.

La conferință au participat Virgil Ștefan Nițulescu - directorul Muzeului Țăranului Român, directoarea Institutului Polonez din București, Maja Wawrzyk și dr. Adam Czyzewski, directorul Muzeului Național de Etnografie din capitala Poloniei.

Se pare că Chopin nu a fost influențat doar de muzica tradițională poloneză, ci și de sonoritățile unor instrumente mai exotice, precum santor, kemancze, saranga, acestea putând fi admirate, de asemenea, în expoziția "Chopin îndrăgostit".

Vernisajul a avut loc pe 1 martie în Sala Foaier, a Muzeului Țăranului Român și a fost urmat de concertul Ansamblului "Janusz Prusinowski Trio" - o formație avangardistă, ce se inspiră din cultura tradițională poloneză.

Expoziția "Chopin îndrăgostit" va fi deschisă până pe 1 aprilie, iar cei interesați să o viziteze vor avea accesul liber.

Alexandra Cebuc