Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara

Publicat: miercuri, 22 Februarie 2012 , ora 11.43

Doi oameni simpli - astfel și-au intitulat recitalul din cadrul Stagiunii de marți seara de la Sala mică a Ateneului Român, vocalista Luiza Zan - o artistă laureată de două ori la reputatul Festival de la Montreux și profesoară de jazz la Universitatea Națională de Muzică bucureșteană și chitaristul Sorin Romanescu - unul dintre marile nume ale jazz-ului românesc din ultimii ani.

Numele prezente pe afiș ale celor doi muzicieni au atras o asistență numeroasă, formată în mare parte din cunoscători ai genului. S-au îndeplinit astfel condițiile unei noi seri speciale oferite de această stagiune bucureșteană.


Piese clasice, dar și pete de culoare

Programul propus de cei doi muzicieni a cuprins în mare parte piese clasice din zona blues-ului, semnate printre alții de Matt Denis, Sonny Burke, Herbie Hancock și Jimmy van Heusen, din jazz-ul latin - reprezentat de Antonio Carlos Jobim și Niòa Pastori, piese din repertoriul unor mari artiști precum Frank Sinatra sau Sting, dar și două creații proprii. Acestea din urmă au reprezentat o pată de culoare, fiind, prin influențele orientale aduse, destul de diferite de repertoriul serii.


Natural, minunat, fără artificii scenice

Cunoscută publicului prin aparițiile sale care sfidează convențiile show-business-ului, Luiza Zan a reușit și de această dată să capteze atenția fără a face apel la niciun artificiu scenic. Am remarcat ușurința cu care schimbă stiluri foarte diferite, excelând însă în piesele care solicită registrul grav. Modul său special de abordare a actului scenic, cât se poate de natural, a reușit să aducă multe aplauze din partea celor prezenți în sală. Trebuie remarcată și prestația chitaristului Sorin Romanescu - un excelent profesionist care a jucat cu succes rolul unei adevărate orchestre.

Dan Ghineraru