Arhivă : Cronici Înapoi

Angela Gheorghiu deschide Balul Operei la Viena

Publicat: vineri, 17 Februarie 2012 , ora 13.51

Interiorul Operei de Stat din Viena se transformă o dată pe an într-o imensă sală de dans: ocazia este dată de balul tradițional, ce se organizează cu regularitate începând din anii `30 și până astăzi, în ultima zi de joi dinaintea începutului Postului Mare. Anul acesta, momentul de atracție al deschiderii balului a fost realizat cu concursul sopranei Angela Gheorghiu, care a interpretat Habanera din opera Carmen de Georges Bizet și aria I Could Have Danced All Night din opereta My fair Lady de Frederick Loewe și Alan Jay Lerner. A fost acompaniată de către orchestra Operei de Stat, formată, după cum știm, din membrii Filarmonicii din Viena, dirijată de George Prêtre.


Cucerind lumea cu puterea talentului

Am urmărit-o pe Angela Gheorghiu atât la repetiția generală de miercuri, cât și la transmisia de pe postul televiziunii austriece ORF în cele două momente solistice în care a strălucit, a fermecat și a făcut să reverbereze sala cu amplitudinea vocii sale. Într-o rochie neagră sclipitoare, cu trenă, presărată cu flori mari de mac roșu, soprana a fost numită de comentatorul transmisiei "Ana Netrebko a României". Ziarul Wiener Zeitung din 15 februarie a dedicat Angelei un portret, unde este prezentată drept un "superstar", o "divă" a prezentului - și se remarcă faptul că poate fi văzută rar pe scene, dar și că ar avea reputația unei "cântărețe dificile".

Cariera internațională a Angelei Gheorghiu a început în 1990 printr-o apariție eclatantă la Covent Garden din Londra. La Viena a debutat în 1992. Fără îndoială momentul de joi, 16 februarie, va rămâne drept unul dintre punctele culminante ale drumului acestei artiste pornite dintr-o familie modestă din Adjud, pentru a cuceri lumea cu puterea talentului. La finalul ariei de Loewe, directorul Operei din Viena, Dominique Meyer, i-a înmânat un buchet de flori, după care soprana s-a alăturat mulțimii de invitați. Printre aceștia se aflau ca în fiecare an președintele Austriei, membri ai guvernului austriac, dar și oaspeți speciali precum secretarul de stat al ONU, Ban Ki-Moon, ministrul de externe al Suediei cu soția, oameni de film precum daneza Brigitte Nielson și sir Roger Moore, muzicieni ca David Garett și Daniel Hope, tenismenul Boris Becker și alții.


Eveniment cu tradiție, puternic mediatizat

Vă puteți imagina că cei 850 de metri pătrați de parchet deveniseră neîncăpători pentru mulțimea de perechi dansante. Valsul Dunării Albastre de Johann Strauss-fiul a deschis ca de obicei balul, un eveniment monden, mediatizat puternic și cu mare audiență, care se înscrie alături de Concertul de Anul Nou, Târgul de Crăciun și bomboanele Mozart în tradiția mai veche sau mai nouă, inventată și reinventată, a Vienei ultimelor decenii.

Haiganuș Preda-Schimek