Arhivă : Cronici Înapoi

Coral Solomon la Ateneul Român

Publicat: luni, 10 Decembrie 2012 , ora 15.47

Sâmbătă, 8 decembrie 2012, la Ateneul Român a avut loc în Sala Mică un recital de pian susținut de tânăra pianistă Coral Solomon, în vârstă de 19 ani. Am asistat la eveniment atrasă de un program bine alcătuit: Balada în sol minor de Frederic Chopin, Sonata op.10 nr.3 în Fa major de Ludwig van Beethoven, "La Valee d'Obermann" din cadrul ciclului Ani de pelerinaj de Franz Liszt și, la final, Sonata nr.3 în la minor de Serghei Prokofiev.

Tânăra a trecut cu lejeritate de la un tip de repertoriu la altul. Interpretarea a fost marcată de o sensibilitate aparte care a dus la o viziune originală asupra fiecărui opus. Aș menționa și forța de care a făcut dovadă tânăra pianistă, actualmente bursieră la Institutul de Muzică din Cleveland, în anul al doilea. Recitalul nu a avut pauză, ceea ce m-a mirat, fiindcă repertoriul abordat nu este tocmai ușor. Cu toate acestea, forța de concentrare a studentei nu s-a diminuat, din contră a reușit să-și dozeze energia în așa fel încât să facă față cu brio dificultăților tehnice impuse de ultimele două partituri.

Eforturile muzicienei au fost răsplătite cu aplauze îndelungi urmate de două bisuri. Recitalul a constituit o manieră foarte plăcută de a petrece o seară de week-end în așteptarea zăpezii și a sărbătorilor de iarnă.

Petra Gherasim