Arhivă : Cronici Înapoi

12 noiembrie 2012 - Festivalul 'Viața e frumoasă'

Publicat: miercuri, 14 Noiembrie 2012 , ora 13.41
Printre multe atracții propuse de Festivalul "Viața e frumoasă", la Opera Națională, în 12 noiembrie 2012, s-a desfășurat un spectacol cu "Voievodul țiganilor" de Johann Strauss, în viziunea Teatrului Academic de Operetă din Kiev, regia fiind semnată de conducătorul acestui ansamblu, Bogdan Strutynskyi, cunoscut deja la noi.

Distribuția a inclus foarte mulți maeștri emeriți, deși să fiu sinceră, nu mi s-au părut niște glasuri deosebite. Montarea este, să spunem, clasică, iar regia este adaptată după opereta pe care o știm cu toții. Programul de sală foarte amuzant, imaginând niște cărți de joc, și specifică faptul că în piesă, "va răsuna Ceardașul lui Vittorio Monti, cântecul popular țigănesc Zugrăvița, într-o prelucrare și Dansul țigănesc, de asemenea, într-o prelucrare", așa încât este clar că în mod voit s-au introdus și momente muzicale străine partiturii.

Mi s-a părut o evoluție scenică, amintind de anii '50, dar sigur, cu acuratețe, cu multă mișcare, onestă, agreabilă așa, cu rezervele de rigoare.


Gala premiilor "Ion Dacian"

Tot în 12 noiembrie s-a derulat și ediția a IV-a a concursului "Trofeul Ion Dacian", care, la finalul unei selecții, mi se pare foarte riguroasă, a adus 26 de tineri, dintre cei 50 înscriși inițial și către ora 22.00 s-au anunțat și premiile.

Au fost foarte multe premii și noutăți de data aceasta. De exemplu s-a acordat un premiu special al juriului, ex-aequo pentru trei tineri soliști: Simona Băltoc, Loredana Căgâștan și Alin Stoica, un tenor deja cunoscut nouă, apoi premiu pentru cea mai bună performanță a unui interpret sub 20 de ani, Diana Gheorghe. Un alt premiu în premieră este cel acordat de Sindicatul Universității Naționale de Muzică din București, care i-a revenit Anei Ciobotari, o soprană care a primit de altfel și premiul pentru performanță vocală.

A fost și un premiu al revistei "Actualitatea muzicală", acordat desigur de către președintele juriului, Mihai Cosma, care i-a revenit lui Alexandru Ștefan Costantin. Marele premiu, trofeul "Ion Dacian" a revenit Alexandrei Crăescu, o tânără care este unanim apreciată de vreo două stagiuni și în spectacolele Teatrului de Operetă și în concerte -realmente, pe merit a fost acordat acest trofeu. A fost o seară frumoasă, cu mult entuziasm și cu multe premii. Să vedem cine va reuși să meargă mai departe într-o carieră adevărată.


Anca Florea