Arhivă : Cronici Înapoi

Final pentru campania 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' în Băneasa Shopping City

Publicat: vineri, 2 Noiembrie 2012 , ora 12.45

Ruxandra Nedelcu, inginer: "În lumea agitată și în viața nebună pe care o trăim în ultimii ani, cred că puțină muzică clasică ar aduce liniște în sufletele noastre, ale tuturor, indiferent de vârstă, indiferent de profesie. Cred că muzica clasică a fost neglijată în ultimul timp, deși nu face discordanță față de noile genuri muzicale, ci dimpotrivă, se situează deasupra acestora."


Mihaela Ciorabu, psiholog: "Este o idee destul de bună, pentru că în general oamenii au nevoie de puțină relaxare. Ce poate fi mai frumos decât să te duci într-un parc și să asculți muzică, nu numai să te relaxezi? Consider că și pentru copii este un lucru bun, este practic o terapie care înseamnă foarte mult pentru ei, mai ales atunci când sunt mici. Spun acest lucru pentru că am studiat psihologia și cunosc aceste detalii. Este o idee foarte bună, va prinde foarte bine oamenilor care știu să aprecieze muzica adevărată. Și probabil că acești oameni sunt foarte mulți, numai că trebuie motivați. Asta contează cel mai mult."


Valentin Obreja, inginer: "Mi se pare binevenită inițiativa de a difuza muzică clasică oriunde, nu numai la radio, pentru că e bine să încercăm să avem o contrapondere la muzica modernă, de multe ori foarte agresivă. Cred că muzica clasică ar trebui să aibă un loc mai bun decât cel pe care îl are în momentul de față. Eu cred că se produce o segregare a societății în mai multe segmente: cei care preferă manifestările de cultură adevărată sunt din ce în ce mai puțini și vor fi din ce în ce mai izolați. Acum se promovează cultura celor care cred că ea se poate face fără școală și fără talent. Mi se pare extrem de util să asculți 5 minute de muzică clasică zilnic, pentru că oamenii nu pot aprecia ceea ce nu cunosc. Deci, dacă vor face cunoștință cu muzica clasică, vor putea și să o aprecieze."


Acestea sunt doar câteva dintre ecourile pe care campania "Ascultă 5 minute de muzică clasică" le-a avut în cei doi ani care au trecut de la lansarea sa, dar și dovezi că proiectul devine, încetul cu încetul, tradiție. Început în urmă cu doi ani, pe 1 octombrie 2010, la inițiativa Cristinei Comandașu - redactor-șef adjunct al postului Radio România Muzical, proiectul propune apropierea publicului de lumea muzicii clasice, prin difuzarea a cinci minute de muzică clasică pe zi, pe parcursul unei luni întregi, în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj, librării, școli și muzee. Până în prezent îndemnul adresat de Radio România Muzical, acela de a asculta cinci minute de muzică clasică pe zi, s-a bucurat de un real succes, campania ajungând deja la ediția cu numărul cinci, ediție ce s-a derulat între 1 și 31 octombrie și care s-a încheiat joi seară, în Băneasa Shopping City din București.

Nu în mod întâmplător, ultimul episod din acest an al proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" s-a încheiat joi, 1 noiembrie, în aceeași zi în care Radioul public a aniversat 84 de ani de existență.

Ce surpriză a adus această campanie, față de cele precedente? - știe cel mai bine Cristina Comandașu, redactor-șef adjunct al Radio România Muzical: "Proiectul a prilejuit o serie de apariții ale violoncelistului Răzvan Suma în spații publice inedite, acolo unde s-au și auzit cele cinci minute de muzică clasică. Răzvan Suma a acceptat propunerea de a interpreta Bach în fața vizitatorilor unor mall-uri din diferite orașe ale țării - a fost la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, iar pe 1 noiembrie, de Ziua Radioului, la Băneasa Shopping City, a fost prezent la momentul închiderii acestui proiect, sperând că publicul care ascultă această muzică interpretată live va veni să o asculte și în sala de concert, dar și la radio."

Mini-recitalul pe care violoncelistul Răzvan Suma, solist al Departamentului Formații Muzicale Radio, l-a oferit celor prezenți joi seară în Băneasa Shopping City din Capitală s-a înscris în agenda muzicianului aflat în plin turneu "Vă place Bach?", ajuns la cea de-a doua ediție. Integrala suitelor pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach, sunt partiturile ce pot fi ascultate cu acest prilej, până în data de 7 noiembrie, când turneul va ajunge la final.

Cum s-a născut colaborarea la proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" ne-a dezvăluit chiar violoncelistul Răzvan Suma: "Ideea a venit la inițiativa promotorului acestei campanii, Cristina Comandașu, care mi-a propus această participare; am acceptat și astfel am apărut într-un clip video difuzat în autobuze și trolee. Impactul public a fost foarte puternic, pentru că multă lume a putut urmări acel clip. Pentru încheierea campaniei "Ascultă 5 minute de muzică clasică" le-am pregătit vizitatorilor Băneasa Shopping City o suită de Bach, dar și o atmosferă relaxată, în care lucrul cel mai important este plăcerea de a cânta "

Alexandra Cebuc