Arhivă : Cronici Înapoi

Concert de ziua Majestății Sale, Regele Mihai I de România la Ateneul Român

Publicat: vineri, 26 Octombrie 2012 , ora 15.39

Cea de-a 5-a ediție a concertului extraordinar caritabil organizat de Fundația Principesa Margareta a României cu ocazia zilei Majestății Sale, Regele Mihai I, a avut loc în seara zilei de joi, 25 octombrie 2012, la Ateneul Român. După tradiționalul Imn Regal, Alteța Sa Regală, Principesa Margareta a României a vorbit despre programul Tinere talente, căruia îi sunt destinate fondurile strânse în urma concertului, un program prin care Fundația oferă burse de studiu, mentorat și oportunități de promovare unor tineri muzicieni și artiști plastici români, aflați la început de carieră.

Protagonistul concertului a fost în acest an violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat de Ansamblul Stradivarius dirijat de Gabriel Bebeșelea iar programul a fost dedicat unei noi viziuni asupra Anotimpurilor de Antonio Vivaldi și asupra celor Patru anotimpuri la Buenos Aires de Astor Piazzolla, acestea din urmă în aranjamentul compozitorului rus Leonid Desyatnikov. Ideea interpretării în oglindă a celor două cicluri compuse la aproape 250 de ani distanță a fost consacrată de cunoscutul violonist Gidon Kremer și de ansamblul său Kremerata Baltica. Violonistul Alexandru Tomescu descrie această versiune ca fiind o experiență extrem de interesantă. "Deși fiecare dintre cele două lucrări se află la poli opuși din punct de vedere temporal și stilistic, există nenumărate lucruri care le apropie. Piazzolla se inspiră din lucrările lui Vivaldi, dar propune o viziune cu totul nouă, impregnată de ritmuri argentiniene, pline de pasiune și culoare. Cele două creații sunt o excelentă alegere pentru o seară de gală, așa cum este cea din 25 octombrie, în care sărbătorim ziua de naștere a Majestății Sale, Regele Mihai." - spune violonistul.

Alexandru Tomescu a intuit cu inspirație momentele în care sunetul strălucitor al viorii sale Stradivarius Elder Voicu trebuie să se evidențieze solistic sau să fie integrat ansamblului, iar paleta dinamică și agogică variată a ținut parcă respirația publicului până la ultima notă. Am avut pentru o clipă impresia că Alexandru Tomescu, Ansamblul Stradivarius și talentatul dirijor Gabriel Bebeșelea au reușit să oprească trecerea timpului pe durata concertului, deși programul ne sugera de fapt o rapidă succesiune a anotimpurilor. În câteva cuvinte, o seară muzicală plină de înțelesuri, de rafinament și eleganță, dedicată aniversării Majestății Sale, Regele Mihai I și organizată în beneficiul programului Tinere talente, numit de Alteța Sa Regală Principesa Margareta un model în societate. "El arată că fiecare dintre noi poate schimba destine. Prin puterea exemplului, programele susținute de Fundația Principesa Margareta sprijină dezvoltarea României. Fundația continuă tradiția strămoșilor mei în educație și cultură." - a declarat Alteța Sa Regală, Principesa Margareta a României.


Andreea Chiselev