Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul New Talent de la Bratislava la final

Publicat: marți, 9 Octombrie 2012 , ora 13.59

Luni, 8 octombrie, a avut loc finala Concursului New Talent de la Bratislava, o competiție desfășurată sub egida Uniunii Europene de Radio. Din juriul competiției a făcut parte și Alina Velea, realizator coordonator la Radio România Muzical:


«Concertul de la Bratislava este unic în felul lui pentru modul în care se adresează tuturor instrumentelor și pentru selecția riguroasă a candidaților, realizată de radiourile publice. O competiție pe care o urmărim cu atenție în fiecare etapă a derulării. Vineri, 5 octombrie, cel de-al doilea concert al semifinalei a fost transmis în direct și la Radio România Muzical și sunt sigură că ați remarcat nivelul excelent de pregătire al candidaților printre care s-a numărat și violoncelistul Ștefan Cazacu din România. Acompaniat de pianista Steluța Radu, el a propus un program variat, cu lucrări de Schumann, Rachmaninov, Popper și dificilul "Zbor al cărăbușului" de Nikolai Rimski Korsakov, un program care a pus în valoare calitățile tehnice ale interpretării sale, dar și acuratețea, siguranța, subtilitate în redarea nuanțelor și cantabilității instrumentale, jocul de contraste, atuuri care îl recomandă deja la doar 18 ani ca pe un muzician remarcabil. Ștefan a intrat în competiția din semifinală cu candidați din Ungaria, Spania, Estonia, Cehia, Danemarca, Suedia și Polonia - candidați între 18 și 28 de ani -, iar în finală juriul a selectat muzicieni mai experimentați.

Astăzi vor evolua la sala filarmonicii din Bratislava, în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat din Kosice, dirijată de Leos Svarovsky, un concurent din Ungaria la fagot, Ole Schmidt din Danemarca la acordeon și un pianist spaniol. Ei vor lupta în continuare pentru titlul "New Talent 2012".

Felicitări candidatului nostru, Ștefan Cazacu, pentru prestația din semifinală. Radio România Muzical va fi alături de tinerii muzicieni români și pe viitor - este una dintre misiunile constante ale postului public de radio. Participarea la concursurile desfășurate sub egida Uniunii Europene de Radio "New Talent" de la Bratislava sau "Concertino" Praga le deschide calea spre afirmare internațională.»