Arhivă : Cronici Înapoi

'Arta lui George Georgescu'- un nou compact-disc lansat de Editura Casa Radio

Publicat: vineri, 5 Octombrie 2012 , ora 12.48

Deschiderea Stagiunii 2012-2013 a Filarmonicii "George Enescu" din București a însemnat joi, 4 octombrie, întâlnirea cu artiști de prim rang ai scenei muzicale românești - precum pianistul Valentin Gheorghiu, dirijorul Horia Andreescu, membrii Corului și ai Orchestrei instituției -, dar și cu muzica beethoveniană, impresionantă prin monumentalitatea, dramatismul și bucuria pe care le transmite. Lucrările alese din creația compozitorului german cu prilejul primului concert simfonic prezentat la Ateneul Român în această stagiune au fost Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor op.80 și Simfonia a IX-a - concertul având totodată rolul de a evoca una dintre cele mai semnificative personalități artistice ale culturii românești: dirijorul George Georgescu, de la a cărui naștere s-au împlinit pe 12 septembrie 125 de ani.

Nu este deci întâmplător faptul că în pauza concertului amintit, Editura Casa Radio a lansat, în colaborare cu Fundația Radio România, compact-discul intitulat Arta lui George Georgescu și inclus, pe bună dreptate, în colecția "Maestro". Discul - a cărui durată este de aproximativ 78 de minute - este dedicat în exclusivitate muzicii lui Ludwig van Beethoven, în versiunea dirijorală a lui George Georgescu și propune descoperirea unor înregistrări valoroase, provenind din arhiva Radiodifuziunii Române: este vorba despre Uvertura Coriolan op.62 - o înregistrare datată 1964 a Orchestrei Naționale Radio și despre Simfonia a IX-a în re minor, cu soprana Emilia Petrescu, mezzo-soprana Martha Kessler, tenorul Ion Piso și basul Marius Rintzler, soliști acompaniați de Orchestra Filarmonicii bucureștene în cadrul ediției din 1961 a Festivalului Internațional "George Enescu". În plus, pe acest album - elaborat în cadrul Colectivului de Valorificare a Patrimoniului Radio România - se regăsește și un fragment dintr-o repetiție cu George Georgescu la pupitrul dirijoral și în care poate fi auzită vocea maestrului.


Maestrul George Georgescu - sinonim cu Filarmonica bucureșteană

În cadrul lansării, Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii "George Enescu" ne-a vorbit despre lansarea acestui compact-disc în contextul serii muzicale ce a deschis noua Stagiune a Filarmonicii bucureștene: «Orice deschidere de stagiune reprezintă un eveniment. Ne străduim să facem și din deschiderea acestei noi stagiuni un episod cât mai spectaculos, prin omagierea unuia dintre ctitorii instituției și un longeviv director al acesteia, maestrul George Georgescu. Vrem să profităm de acest moment, dar și de entuziasmul publicului, care așteaptă momente speciale în lumea muzicală de astăzi. George Georgescu este sinonim cu Filarmonica bucureșteană, de aceea lansarea unui disc-omagiu închinat activității sale, cu muzică dirijată de maestru mi se pare un lucru normal în această instituție. Radioul public a reușit să recupereze Simfonia a IX-a dintr-o înregistrare cu valoare de document istoric; mai există totodată și un fragment din repetiție - este vorba despre un compact-disc cu valoare istorică, nu numai strict artistică.»


Unul dintre cei mai importanți maeștri ai baghetei dirijorale

La lansare a fost prezent și Jean-Charles Hoffele - jurnalist la revista Diapason, una dintre cele mai influente publicații dedicate muzicii din spațiul geografic european, care ne-a dezvăluit motivul vizitei sale în România: «Mă aflu în țara dumneavoastră pentru a omagia personalitatea lui George Georgescu, unul dintre cei mai importanți dirijori români și, totodată, fondator al Filarmonicii din București. Acest concert-omagiu l-a adus în fața publicului pe Valentin Gheorghiu, care a debutat ca solist alături de Orchestra Filarmonicii condusă de George Georgescu - deci reprezintă într-un fel legătura noastră directă cu personalitatea marelui dirijor. În Franța nu au loc niciodată astfel de concerte omagiale - avem compozitori, dirijori și soliști valoroși, dar nimeni nu organizează astfel de manifestări. În România mai există încă istorie. Bunica mea a fost prietenă cu George Enescu - ea a fost cea care m-a inițiat încă de la o vârstă fragedă în tainele muzicii, prin intermediul unor înregistrări ale acestuia. Și despre George Georgescu am aflat tot de la bunica mea, care mi-a dăruit un album cu cele două Rapsodii Române de Enescu dirijate de George Georgescu. Aveam cam 10 ani pe atunci, dar mi s-au părut extraordinare frazarea și simțul său ritmic, iar pentru mine acest dirijor a rămas ca unul dintre cei mai mari muzicieni români pe care am avut prilejul de a-i asculta - desigur că mai sunt Sergiu Celibidache, Ionel Perlea și Constantin Silvestri, dar pentru mine Georgescu a rămas unul dintre cei mai importanți maeștri ai baghetei dirijorale, din ale cărui interpretări transpare disciplina specific germană și coeziunea pe care orchestrele o au doar rareori.»

Reportaj realizat de Alexandra Cebuc