Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Beethoven de la Bonn 2012 (II)

Publicat: marți, 18 Septembrie 2012 , ora 14.44

Anul acesta, festivalul a debutat în 7 septembrie și se încheie pe 7 octombrie. Desigur, punctele de atracție majore rămân marile nume: Orchestra Philharmonia din Londra, dirijată de Esa Pekka Salonen va prezenta în 5 episoade integrala simfoniilor de Beethoven în intervalul 3-7 octombrie, cvartetul Borodin, integrala cvartetelor de coarde, pianistul Andras Schiff propune în 3 seri 10 dintre sonatele beethoveniene.

Însă și alte proiecte atrag atenția - așa cum a fost seara John Cage - un omagiu adus compozitorului de la nașterea căruia s-au împlinit în 5 septembrie 100 de ani sau programele speciale gândite pentru publicul tânăr, așa cum sunt de exemplu cele două concerte susținute de Orchestra de tineret din Caracas - parte a aceleiași El Sistema din care provin Gustavo Dudamel și Orchestra de Tineret a Venezuelei.

În 13 septembrie, eu am asistat la concertul susținut de pe scena Beethovenhalle de Orchestra Radiodifuziunii din Koln, dirijată de Jukka Pekka Saraste și având-o solistă pe violonista georgiană Lisa Batiashvili. În program: Bardul de Jean Sibelius, Concertul pentru vioară și orchestră de Beethoven și Simfonia 1 a aceluiași Jean Sibelius. Am fost curioasă să-l văd dirijând live pe cel care va închide festivalul internațional al orchestrelor radio - RadiRo, organizat la București. Jukka Pekka Saraste va dirija în 28 și 29 septembrie Orchestra Simfonică BBC.

Aș spune că a doua jumătate a concertului a fost evident mai bună decât prima. Bardul nu este o lucrare prea ofertantă pentru expresivitate, iar primele două părți din concertul lui Beethoven au fost interpretate într-un tempo foarte lent:


«M-am gândit: S-a născut un nou Celibidache. Lisa Batiashvili a fost minunată, dar era o prea mare distanță față de orchestră. Se putea simți că în cazul anumitor instrumentiști din orchestră e ca la serviciu - astăzi Beethoven, mâine, altceva. Nu a fost vina Lisei, ci atitudinea instrumentiștilor din orchestră.» - Ilona Schmiel, intendantul festivalului Beethoven despre seara de 13 septembrie de pe scena Beethovenhalle.

M-am bucurat să o ascult pe violonista Lisa Batiashvili - o violonistă care surprinde prin puritatea sunetului, și în general, a intonației, foarte adaptabilă și plină de nerv.

Reportaj realizat de Cristina Comandașu