Arhivă : Cronici Înapoi

Finalul Festivalului Magic Summer 2012

Publicat: joi, 30 August 2012 , ora 12.06

Miercuri, 29 august, a avut loc ultima întâlnire din cadrul Festivalului Magic Summer, ediția 2012, recitalul final fiind susținut de violoniștii Gabriel și Simina Croitoru, acompaniați de pianista Clementina Ciucu.


Bijuterii ale repertoriului violonistic

Programul a constat în mare parte din lucrări de dimensiuni relativ mici, adevărate bijuterii ale repertoriului violonistic. Începutul serii a aparținut lui Gabriel Croitoru, care a propus publicului Recitativ și Scherzo urmat de Frumosul Rozmarin, două lucrări ce poartă semnătura lui Fritz Kreisler. Dacă în cazul celei dintâi am putut observa o gradație a mesajului muzical realizată cu subtilitate, cea de-a doua s-a remarcat printr-un sunet delicat și o mare doză de cantabilitate. A venit apoi rândul Siminei Croitoru să urce pe scenă, prima parte a recitalului fiind împărțită de către cei doi protagoniști care au cântat pe rând piese grupate două câte două. În interpretarea ei am putut audia Capriciu Vienez de Fritz Kreisler și celebra Meditație din opera Thais de Jules Massenet, cea din urmă fiind fără doar și poate una dintre cele mai așteptate lucrări ale serii. Au urmat apoi Mic marș vienez de Fritz Kreisler și Salut d'amour de Edward Elgar. Finalul primei părți a aparținut Siminei Croitoru care a cântat cu un sunet plin, rotund, secondat cu delicatețe de pianista Clementina Ciucu, Libesleid de Fritz Kreisler și Hora Stacatto de Grigoraș Dinicu.


O impresionantă tehnică instrumentală

Cea de-a doua jumătate a programului a debutat cu Duo-ul op. 67, nr.2 de Ludwig Spohr, urmat imediat de Capriciul nr.1 de Henryk Wieniawski. Din interpretarea acestor lucrări am redescoperit impresionanta tehnică instrumentală pe care acești muzicieni o posedă, dar am văzut și cât de importantă este experiența de scenă a unui artist. Ultimele lucrări de pe afișul recitalului au fost Jota-Navarra de Pablo de Sarasate și Passacaglia în sol minor de G.F. Händel, într-un aranjament semnat Johan Halvorsen; în cazul celei din urmă am avut ocazia să-l vedem pe Gabriel Croitoru în postura de violist.

Reacția publicului a fost una caldă, care i-a determinat pe artiști să ofere în cadrul bisului trei lucrări: Libesfreud de Fritz Kreisler, Zapateado de Pablo de Sarasate, unde am putut să o urmărim pe Simina Croitoru în rolul de pianistă și Capriciul nr.4 de Henryk Wieniawski. Aceste lucrări au pus punct recitalului și implicit Festivalului Magic Summer, un festival de vară ce a adus în fața publicului bucureștean pe unii dintre cei mai valoroși muzicieni ai noștri.

Radu Mihalache