Arhivă : Cronici Înapoi

Ionuț Cibotariu în recital la Ateneul Român

Publicat: luni, 31 Ianuarie 2011 , ora 12.18

Prezența pianistului Ionuț Cibotariu în Stagiunea de marți seara la Ateneul Român, din 25 ianuarie 2011, s-a reliefat prin mai multe însușiri care țin, în primul rând, de o pregătire serioasă și, în al doilea rând, de un fond nativ cu bogate resurse artistice.

Programul recitalului a cuprins Sonata în Do major Hob. XVI:50 de Joseph Haydn, Sonata în sol minor op. 22 de Robert Schumann, Balada nr. 1 op. 23 în sol minor de Frédéric Chopin, Studiu transcendental în fa minor de Franz Liszt și Sonatina pentru mâna stângă de Dinu Lipatti. Acest repertoriu ales cu multă grijă din mai multe zone stilistice i-a solicitat tânărului interpret virtuozitatea și nu numai. Atent la detalii și dezinvolt în același timp, Ionuț Cibotariu a parcurs cu o acuratețe notabilă toate textele muzicale din program, dând dovadă de o tehnică pianistică situată mult peste vârsta lui, referindu-ne la agilitatea din pasajele de bravură și la o bună stăpânire a sonorităților masive.

Să nu uităm că Ionuț Cibotariu este doar în clasa a X-a și se află într-un stadiu de intense acumulări. În prezent studiază la Liceul "George Enescu" din București cu profesoara Gabriela Enășescu, ce-i modelează cu inteligență și atașament talentul, drept mărturie stând Premiul al II-lea și Premiul special "Dinu Lipatti", câștigate la Concursul Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti, organizate de Radio România Muzical.

Vocalitatea din frazările lui expresive ne îndreptățește să-i întrevedem perspective luminoase.

Monica Cengher