Arhivă : Cronici Înapoi

Trei-cifră magică la Filarmonica din Brașov

Publicat: vineri, 28 Ianuarie 2011 , ora 11.13

Am plecat de la concertul Filarmonicii din Brașov din 27 ianuarie 2011 încântată de convingerea că o nouă generație de muzicieni se pregătește să ne onoreze la cele mai înalte niveluri. Trei soliști, trei concerte, trei prilejuri de a mă bucura de muzică; acești tineri despre care vă vorbesc, violoncelistul Theodor Rusu, violonistul Șerban Valentin și pianistul - care fără îndoială vă este cunoscut de la Concursul național de pian desfășurat în cadrul Zilelor Lipatti - Valentin Mureșan (foto) au dovedit o mare maturitate în gândirea și interpretarea discursului muzical, un echilibru extraordinar și o mare stăpânire de sine, în condițiile în care nici măcar unii membri indisciplinați din public nu i-au putut abate din calea lor (mă refer aici, desigur, la nelipsitele telefoane mobile care au sunat nonșalant în timpul concertului sau la crizele nestăpânite de tuse care i-au scuturat nemilos pe auditori).

Primul care a venit în fața publicului a fost violoncelistul Theodor Rusu care ne-a oferit o variantă ușor "romantizată", dar pentru asta nu mai puțin fermecătoare, a Concertului în Do major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn. Am mai avut prilejul să îl ascult pe acest tânăr în cadrul unui recital acum aproximativ jumătate de an și ce pot spune este că mi se pare că a evoluat, dovedind un elan deosebit, strunit însă de o acuratețe ireproșabilă și de precizia de care muzica lui Haydn are atâta nevoie.

A urmat violonistul Șerban Valentin care a interpretat Concertul pentru vioară de Aleksandr Glazunov. A impresionat printr-un discurs îngrijit și foarte bine controlat, dar și printr-un ton foarte plăcut și foarte potrivit pentru acest concert romantic.

Pianistul Valentin Mureșan a dovedit că este la înălțimea distincțiilor care i-au fost acordate recent în cadrul Concursului Național de pian din cadrul "Zilelor Lipatti", organizat de Radio România Muzical în noiembrie 2010. Sensibilitate, forță, precizie, tușeu deosebit, toate acestea s-au regăsit într-un raport echilibrat în Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg. Pianistul a manifestat o intuiție fenomenală valorizând fiecare frază muzicală, arătându-se dramatic, ludic sau grav de câte ori a fost cazul. Colaborarea sa cu orchestra a fost, de asemenea, foarte bună și exactă.

Membrii ansamblului Filarmonicii Brașov, dirijați de Ovidiu Dan Chirilă, au părut și ei însuflețiți de elanul și vigoarea tinerilor soliști pe care i-au acompaniat cu o interpretare îngrijită și curată a partiturii pentru tutti.

Cei trei soliști au fost intens și îndelung aplaudați, drept pentru care au mai oferit un bis înainte de lăsarea cortinei peste o seară frumoasă și îmbucurătoare.

Cu prilejul acestui concert, Valentin Mureșan i-a declarat Larisei Clempuș:


Am mai colaborat în anii trecuți cu Orchestra Filarmonicii din Brașov. Am debutat chiar alături de acest ansamblu interpretând Concertul în Re major de Haydn și apoi am avut ocazia să cânt Fantezia pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, acum un an. E o oportunitate să cânt cu această orchestră, mă bucur că au acceptat. Sper că va fi frumos. La pupitru va fi maestrul Ovidiu Dan Chirilă.

În perioada următoare încerc să conturez noi proiecte: concursuri, work-shop-uri.


Petra Gherasim