Arhivă : Cronici Înapoi

Vrăjile muzicale ale lui Ravel

Publicat: luni, 24 Ianuarie 2011 , ora 14.06

O sală arhiplină a întâmpinat-o în seara de 21 ianuarie 2011 pe mezzo-soprana Ruxandra Donose, invitată pe scena Sălii Radio să interpreteze roluri în două partituri de Maurice Ravel: Ora spaniolă și Copilul și vrăjile. Operele - foarte puțin cunoscute în România - au fost prezentate în versiune de concert, beneficiind de o distribuție excelentă; astfel, alături de Ruxandra Donose au cântat baritonul Yuri Tsiple, tenorul Philippe Do, soprana Teodora Gheorghiu, altista Aura Twarowska, mezzo-soprana Antonela Bârnat, soprana Tina Munteanu, tenorul Valentin Racoveanu și basul Petre Burcă.

Dezavantajele interpretării unei lucrări concepute pentru scenă în variantă de concert sunt evidente: în primul rând există riscul ca publicul să nu înțeleagă desfășurarea evenimentelor, iar apoi se prea poate ca acesta să se plictisească din cauza lipsei de mișcare, costume sau decoruri. Și sigur că auzul - în lipsa unor elemente vizuale de impact - se concentrează asupra vocilor. Din fericire, așa cum vă spuneam, soliștii au fost minunați, Ruxandra Donose găsind în Teodora Gheorghiu, Aura Twarowska, Yuri Tsiple sau Philippe Do parteneri valoroși, sensibili, foarte bine pregătiți, cu timbruri vocale deosebite, artiști alături de care Ruxandra Donose a putut dialoga muzical "de la egal la egal".

Mezzo-soprana Ruxandra Donose a interpretat două roluri principale dificile: în Ora spaniolă artista a fost Conception, unicul personaj feminin al operei, în jurul căruia gravitează patru voci masculine, interpretând trei admiratori și un soț puțin naiv, iar în Copilul și vrăjile a cântat partitura copilului răsfățat și nemilos, care primește o lecție despre blândețe de la jucăriile și animalele (dintr-o dată însuflețite) pe care le-a tratat cu cruzime de-a lungul anilor.

Alături de soliști și de Orchestra Națională Radio au cântat Corul Academic Radio - pregătit de Dan Mihai Goia - și Corul de Copii Radio - dirijat de Voicu Popescu. Conducerea muzicală a fost asigurată de Julien Salemkour, dirijor care a reușit să mobilizeze instrumentiștii și să redea efectele muzicale spectaculoase din partitura genialului orchestrator Maurice Ravel.

Irina Cristina Vasilescu