Arhivă : Cronici Înapoi

Gala Superlativelor VIP la Ateneul Român

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2011 , ora 12.58

Ateneul Român a găzduit luni, 10 ianuarie, tradiționala Gală a Superlativelor VIP, aflată la cea de-a IX-a ediție. Scopul Galei este acela de a celebra personalitățile marcante ale anului precedent, în domenii precum arta, cultura, știința sau sportul. Ca în fiecare an, Gala Superlativelor VIP a avut și o latură caritabilă, îndreptată de această dată către sprijinirea sistemului românesc de învățământ. Prin Campania socială Împreună, pentru o Românie mai bună, o școală din mediul rural va fi dotată cu materiale didactice și mijloace educaționale. În urma propunerilor primite, a fost aleasă școala Jijila din județul Tulcea, al cărei Ansamblu coral a colindat în deschiderea evenimentului.

Printre câștigătorii Premiilor oferite de revista VIP s-au aflat Dan C. Mihăilescu (la categoria Cultură), Tudor Gheorghe (categoria Artă populară), Alexandru Arșinel (categoria Excelență), Vasile Astărăstoaie (categoria Știință și Viață), Festivalul Internațional Shakespeare organizat de Teatrul Național din Craiova (categoria Teatru) sau filmul lui Andrei Ujică, Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (categoria Film).

Muzica a fost reprezentată prin Premiul special câștigat de contratenorul Vladimir Catană, în vârstă de 24 de ani, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Silvia Voinea.

Publicul rămas în sală pentru partea a doua a serii a putut asculta concertul intitulat Sărbătoarea muzicii clasice, oferit de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta lui Adrian Petrescu. Programul a fost unul accesibil și atractiv pentru publicul aflat în sală, prin lucrări precum Uverturile operelor Ruslan și Ludmila de Glinka și Forța destinului de Verdi, fragmente din Suita Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, "Marșul toreadorului" din opera Carmen, Polka rapidă de Johann Strauss și Rapsodia română nr.1 în La major de George Enescu.

Aplauzele publicului au fost recompensate prin două bisuri ale orchestrei: finalul Uverturii Wilhelm Tell de Rossini și celebrul Radetzky March de Johann Strauss, care a încheiat seara într-o notă de eleganță specific vieneză.


Andreea Chiselev