Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Liana Alexandra

Publicat: luni, 10 Ianuarie 2011 , ora 12.58

În această dimineață (10 ianuarie 2011) s-a stins din viață, la vârsta de 63 de ani, compozitoarea și profesoara Liana Alexandra.

Născută în 1947, a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și a urmat cursuri de perfecționare la Weimar și Darmstadt, conduse de Karlheinz Stockhausen, Gyorgy Ligeti, Iannis Xenakis. Liana Alexandra a fost membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a primit, între alte distincții, Premiul Academiei Române.

Din 1971, a predat orchestrație și forme muzicale la Universitatea de muzică bucureșteană. Liana Alexandra a compus în genurile simfonic, vocal-simfonic, cameral, coral.

Ca fostă studentă a Lianei Alexandra la Universitatea Națională de Muzică, îmi exprim regretele pentru plecarea sa dintre noi și mă alătur celor care adresează condoleanțe soțului său, compozitorul Șerban Nichifor. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Despre compozitoarea Liana Alexandra l-am rugat să ne vorbească pe Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România:

"Am aflat cu surprindere și îndurerare despre brusca încetare din viață a compozitoarei Liana Alexandra, prin a cărei dispariție Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pierde un membru important al său. A avut o activitate componistică marcată de multe succese. A lucrat în domeniul muzicii simfonice îndeosebi, a scris și cantate, poeme simfonice, sonate, variațiuni, ciclul Consonanțelor, lucrări de vibrație componistică și de sensibilitate. A abordat cu succes atât forme mari, multe dintre ele cu conținut programatic, cât și lucrări miniaturale, apelând la un limbaj de calitate și de accesibilitate.

Este o despărțire dureroasă și care afectează atât instituția noastră, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, cât și învățământul muzical românesc, îndeosebi Universitatea de Muzică din București, unde Liana Alexandra a lucrat mai bine de trei decenii. Dumnezeu să-i odihnească sufletul!"


Radio România Muzical programează miercuri, 12 ianuarie, de la ora 14.40, o emisiune Univers muzical românesc dedicată Lianei Alexandra.

Maria Monica Bojin