Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Mozart de la Cluj Napoca, în plină desfășurare

Publicat: luni, 12 Decembrie 2011 , ora 16.03

Asociația Română Mozart de la Cluj, înființată de profesorul universitar, regretatul Laszlo Francisc, a reluat - în cadrul festivalului ce se află în desfășurare - Concursul Mozart, ce a fost întrerupt preț de doi ani. Anul acesta au fost programate triourile vioară, violoncel și pian, dar s-au prezentat, din păcate, numai cinci ansambluri, iar dintre acestea, trei au fost premiate duminică seară (11 decembrie 2011), când a fost etapa a II-a și finală a acestei competiții.

Premiul al III-lea a fost împărțit triourilor Radu Dunca (vioară), Fabian Andras-Attila (violoncel), Mihai Diaconescu (pian) și Dariu Cifor (vioară), Andras Vilehelm (violoncel), Rebeca Dragomir (pian), iar premiul al II-lea a fost decernat trioului alcătuit din Francesco Ionașcu (vioară), Horațiu Ludușan (violoncel), Luca Pulbere (pian). Premiul I nu s-a acordat.

Juriul a fost prezidat de Ladislau Horvath - violonist și dirijor, clujean de origine, stabilit în Italia. Din juriu au mai făcut parte și prof.dr. Adrian Pop, rectorul Academiei de Muzică și Adriana Bera, președintele Societății Române Mozart.

Întreg Festivalul Mozart este dedicat tinerilor. Este un Mozart Juvenorum, cum îi spunea acestei manifestări, cu mare drag, Laszlo Francisc. Au venit foarte mulți tineri din China, Germania, Japonia, foarte talentați dar cu un nume nu atât de răsunător. Pe lângă aceștia, desigur, au fost prezenți în special studenții clujeni; au fost programate trei concerte cu orchestră, iar în final concertul studenților clujeni - dirijat de Mihail Agafița - cu un program extrem de atractiv.

Festivalul Mozart este un succes, Mozart este drag tuturor și la Cluj!

Ecaterina Stan