Arhivă : Cronici Înapoi

Christian Badea la pupitrul Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2011 , ora 15.35

Joi, 8 decembrie 2011, a avut loc la Ateneu un nou concert din Stagiunea Orchestrei Simfonice a Filarmonicii "George Enescu". La pupitrul dirijoral s-a aflat de această dată Christian Badea, iar solist a fost pianistul Alon Goldstein.

Programul a propus o incursiune în universul sonor al secolelor XX și XXI. Prima lucrare de pe afiș a fost Saramandji de Cornel Țăranu, o lucrare prezentată în primă audiție bucureșteană. Prima parte s-a continuat cu Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev, ce a reprezentat un bun prilej pentru a asculta măiestria pianistică a lui Alon Goldstein. În final, după pauză, am avut parte de o demonstrație de forță realizată de muzicieni în cadrul Simfoniei a V-a de Șostakovici. Toate elementele prezentate au reușit să contureze imaginea unui concert bine realizat.

La final, am stat de vorbă cu compozitorul Cornel Țăranu.


În această seară am ascultat la Ateneu, în primă audiție, o lucrare ce vă poartă semnătura. Ce ne puteți spune despre aceasta?

A fost scrisă în 2008. În 2009 s-a cântat în Festivalul Cluj Modern, deci aici e primă audiție bucureșteană. Este vorba despre un titlu care vine din sanscrită și înseamnă "a fi împreună", este dedicat soției mele, Dana. Sunt cicluri de variațiuni foarte libere, printre care și un moment rubato de nuanță, să zic, puțin lăutărească, dar într-un context în care muzica este cu totul diferită, deci nu e o muzică de tip folcloric. Muzica este destul de dificilă și orchestra, deși a avut numai trei repetiții, a fost foarte convingătoare și mâine, probabil, va fi și mai convingătoare. Este o muzică destul de greu de asimilat, dar sunt instrumentiși de o mare calitate.


Cum ați descrie colaborarea cu dirijorul Christian Badea?

A fost excelentă. Maestrul Badea este un profesionist desăvârșit, care știe să lucreze și pe spații de timp mai scurte. Știe să obțină randament din partea orchestrei și cred că este un câștig pentru Filarmonica din București că are colaborări substanțiale cu acest dirijor de talie internațională.

Reportaj realizat de Radu Mihalache