Arhivă : Cronici Înapoi

Anotimpurile viorilor de colecție

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2011 , ora 11.04

Seara de miercuri, 30 noiembrie 2011, a adus pe scena Studioului Mihail Jora al Radiodifuziunii un nou concert din cadrul festivalului Viori de colecție la Sala Radio. De această dată violonistul Stefan Horvath s-a aflat în compania Orchestrei de Cameră Radio, dirijată de Jozsef Horvath.


Împletire de stiluri compoziționale

Prima lucrare de pe afiș a fost Divertimento pentru corzi de Leo Weiner, o muzică ce își are rădăcinile înfipte în creația folclorică. Poate cea mai așteptată lucrare a serii a fost ciclul de concerte Anotimpurile de Antonio Vivaldi. O creație ce poate fi recunoscută cu ușurință aproape de oricine, acest ciclu a reprezentat un prilej potrivit pentru Stefan Horvath să-și etaleze cunoștințele interpretative ce țin de creația barocă și să aducă la viață textul vivaldian.

În cea de-a doua parte a concertului am ascultat Simfonia a V-a în Si bemol major de Franz Schubert. Interpretarea a fost una onestă, ce a reușit să reliefeze intențiile muzicale ale autorului. De la împletirea de stiluri compoziționale și până la modul de execuție al acestora, cuvântul ce consider că ar defini cel mai bine acest concert este echilibrul. Artiștii nu au făcut niciun fel de excese și au menținut permanent o atitudine corectă față de perioadele istorice în care au fost scrise respectivele lucrări.


O bună colaborare

După concert am stat de vorbă cu dirijorul Jozsef Horvath, care iată ce ne-a spus:

«Din punct de vedere al alcătuirii programului lucrarea pe care știam că trebuie să o interpretăm a fost Anotimpurile de Vivaldi, pentru că este acest festival al viorilor și acestui Vivaldi am încercat să găsesc ceva contrastant. Așa a apărut ideea acestui Divertimento de Leo Weiner, care este un compozitor contemporan cu Bartok, dar puțin cântat în zona noastră. Cred că lucrarea este bună pentru a deschide un asemenea concert de cameră și după aceea am ales desigur o simfonie care să aducă clasicismul (?!), ca să fie toate laturile orchestrei arătate, văzute și auzite.

Colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio este foarte bună, nu vin pentru prima dată aici, am mai fost, și le-a plăcut această lucrare de Leo Weiner, care pentru ei a fost necunoscută până acum. Am lucrat foarte bine și cu solistul Stefan Horvath, despre care pot spune că mi-a fost și coleg de clasă pe vremuri. Acum am cântat pentru prima dată cu el, a fost o colaborare bună și sper să mai fie.»

Radu Mihalache