Arhivă : Cronici Înapoi

Capricii cu surprize

Publicat: duminică, 20 Noiembrie 2011 , ora 17.27

Ce puteți găsi într-un ou cu surprize? Foarte simplu - puteți găsi Capriciul nr.17 sau nr.20 sau nr.1 de Niccolo Paganini. Cel puțin asta ne-a oferit joi seară, 17 noiembrie 2011, la Teatrul Act Alexandru Tomescu, în deschiderea Festivalului "Tinerii și Muzica". Sigur, după cum vă puteți închipui, violonistul a interpretat din Capriciile lui Niccolo Paganini. Ne-a convins deja că este un super-virtuoz cu super puteri pentru care nicio provocare nu pare să fie prea mare. El tocmai s-a întors din Noua Zeelandă și, după 20 de ore de zbor și numai o zi la dispoziție pentru a se reface în urma acestei călătorii, a venit în fața publicului de la Teatrul Act pentru a inaugura această serie de evenimente menită să îi pună în valoare pe tinerii muzicieni.


...La cel mai înalt nivel

Așa că nu aș putea să aduc niciun comentariu nou privind interpretarea propriu-zisă, la cel mai înalt nivel, cu care Alexandru ne-a obișnuit. Noutatea a constat în forma de prezentare, care ne-a dovedit că nu avem de-a face doar cu un muzician, ci și cu un real regizor: Alexandru Tomescu a venit în fața publicului cu un bol de sticlă în care se aflau acele mici capsule pe care le găsim în ouăle cu surprize, în care se aflau abțibilduri cu numerele Capriciilor inscripționate pe verso. Bolul a pornit de la un voluntar care a extras numărul 21 și după ce violonistul a interpretat Capriciul cu acest număr, bolul a trecut din mână în mână până a ajuns la cea de-a 21-a persoană, care a făcut următoarea extragere. Alexandru a cântat 12 Capricii la alegerea publicului, încheind evident, cu Capriciul nr. 24 care nu putea decât să încoroneze programul. Ceea ce a fost remarcabil, a fost modul în care și-a adaptat stările interioare pentru a interpreta Capriciile în ordine aleatorie. După un an în care le-a cântat de cele mai multe ori integral, ne-am putea gândi că ordinea lor a creat un sens, că succesiunea lor se făcea în baza unui filon conductor care avea logica lui. Iată că și în ordine întâmplătoare ele au avut la fel de mult sens, îmbogățite de sonoritatea splendidă a viorii Stradivarius pe care a cântat Alexandru.


Proba de foc

În încheiere, ca o probă de forță, Alexandru a interpretat și o piesă de Bach, la rugămintea cuiva din public. Mărturisesc că asta a fost într-adevăr o probă de foc - Bach după Paganini... Nu mai pot adăuga nimic, această combinație vorbește de la sine.

La final - altă surpriză! Între ouăle cu surprize erau trei de altă culoare - cele care conțineau Capriciile preferate ale lui Alexandru. Cei care le-au extras au primit în avanpremieră absolută CD-ul Paganini 24/24 proaspăt ieșit din producție care va fi lansat oficial în data de 2 decembrie în pauza concertului pe care Alexandru îl susține la Sala Radio.

Petra Gherasim