Arhivă : Cronici Înapoi

'Revolta femeilor' la Teatrul 'Ion Dacian'

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2011 , ora 13.25

O atmosferă plină de culoare, ritmuri și sonorități strălucitoare, cu puternic parfum rusesc, dansuri antrenante, toate condimentate cu mult umor - astfel aș caracteriza evenimentul la care am asistat marți, 15 noiembrie 2011, la Teatrul Național de Operetă "Ion Dacian".


Un nou episod al Festivalului "Viața e frumoasă"

A fost vorba despre un nou spectacol din Festivalul "Viața e frumoasă", prezentat de această dată de Teatrul de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, sub conducerea dirijorului Andrei Alexeev. Publicul a putut urmări o comedie muzicală în trei acte, mai puțin cunoscută în România, Revolta femeilor de Evgeny Ptichkin, care a avut premiera absolută la Sankt Petersburg, în anul 1976.

În noua montare, pusă în scenă de regizorul Yuri Laptev, acțiunea are loc în anii 1920, având ca subiect revolta femeilor și îndepărtarea soților din căminele lor, ca pedeapsă pentru bețiile lor deșănțate. Muzica lui Ptichkin, care însoțește acțiunea, este una lejeră, accesibilă, exuberantă pe alocuri, îmbinând sonorități moderne cu melodii tradiționale rusești și țigănești. Am admirat ieri seară vocile foarte bune ale soliștilor și talentul lor actoricesc; și i-aș aminti aici pe Igor Eriomin, Valentina Mihailov și Yulia Moskalenko.

Dacă ar fi să menționez și un minus al spectacolului, ar fi cel legat de proasta sincronizare a textului subtitrat cu acțiunea în sine, astfel încât spectatorii care nu înțeleg limba rusă au fost ușor dezorientați.


Cu Yuri Laptev despre spectacol

La final am stat de vorbă cu regizorul acestei comedii muzicale, Yuri Laptev, care ne-a oferit detalii despre felul cum a evoluat concepția regizorală a spectacolului:

«Subiectul este preluat din Povestirile de pe Don ale lui Mihail Șolohov, o literatură deosebită și foarte interesantă. Mai ales că este vorba despre tema veșnică a vieții de cuplu, privind dragostea între bărbat și femeie, dar și conflictele care pot apărea. Textul este însoțit de o muzică foarte bună scrisă de Evgeny Ptichkin. Creația a fost supusă unor transformări necesare pentru că într-adevăr ea a fost destul de arhaică și greoaie pentru percepția în contemporaneitate. A fost o piesă foarte sovietică. De aceea am fost nevoiți să facem o modificare tactică a subiectului pentru a face piesa mai interesantă. Noi am vrut să arătăm că totul trece, iubirea învinge și oricât de mult s-ar certa soții, ei nu pot trăi unul fără altul dacă se iubesc. Și asta înțeleg oamenii de pe orice continent.»


Colaborare benefică de ambele părți

Yuri Laptev ne-a mai vorbit și despre prezența Teatrului de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg în Festivalul "Viața e frumoasă":

«Teatrul nostru, după părerea mea, este astăzi într-o formă excelentă și pot să spun că este cel mai bun teatru de operetă care are în repertoriul său atât opereta clasică de un nivel foarte bun, cât și musicaluri și comedii muzicale moderne. De aceea, eu consider benefică colaborarea noastră cu festivalul în egală măsură - pentru festival și pentru teatrul nostru. Pentru că atunci când ieșim în afara granițelor Rusiei, jucăm în limba rusă și asta limitează puțin înțelegerea publicului. Dar venind în România, unde opereta este cunoscută, este la ea acasă, putem verifica dacă anumite tendințe sunt într-adevăr autentice, dacă efortul actorilor nu este în zadar. De aceea dezvoltarea colaborării cu festivalul va fi benefică și pentru festival și, fără îndoială, și pentru teatru.»

Reportaj realizat de Bogdan Clempuș (Radio România Internațional, Serviciul Rus)
și Larisa Clempuș