Arhivă : Cronici Înapoi

Cristian Brâncuși sărbătorit la Sala Radio

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2011 , ora 12.54

Concertul ce a avut loc în 9 noiembrie 2011, în Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii a reprezentat, din toate punctele de vedere, o sărbătoare. A fost un adevărat omagiu adus dirijorului Cristian Brâncuși, care a împlinit 60 de ani.

Evenimentul a reunit pe scenă, alături de Orchestra de Cameră Radio, o suită de muzicieni binecunoscuți, gazda serii fiind muzicologul Grigore Constantinescu.

Prima lucrare prezentată a fost Canti Profani de Sabin Păutza și a avut în prim-plan Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu. A urmat Concertul BWV 1043 în re minor pentru două viori și orchestră de Johann Sebastian Bach, cu Gabriel și Simina Croitoru ca protagoniști. Cei doi violoniști au oferit ca bis Capriciul concertant pentru două viori de Johan Halvorsen.

Cea de-a doua parte a programului a adus în atenție grandioasa lucrare Gloria de Antonio Vivaldi. Alături de Orchestra de Cameră Radio s-au aflat de această dată pe scenă Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia, organistul Marcel Costea, soprana Irina Iordăchescu și mezzo-soprana Oana Andra. În final, toți artiștii de pe scenă i-au cântat maestrului Cristian Brâncuși Mulți ani trăiască!


Impresiile compozitorului

În sală s-a aflat și compozitorul Sabin Păutza, care săptămâna viitoare se va afla pe scena Sălii Radio în calitate de dirijor. Iată ce ne-a spus despre concert:

«A fost o interpretare foarte bună. Canti Profani este o piesă pe care am scris-o în 1975, deci are o vârstă! M-am bucurat să aud lucrarea după atâția ani. Au cântat-o foarte bine, și copii și Orchestra de Cameră. În acest program am văzut două coruri, corul de copii și corul mare, două formații în formă foarte bună.

Cristian Brâncuși, care spre surprinderea mea am aflat că a împlinit 60 de ani, a lucrat foarte bine. Mi-a găsit și o greșeală în partitură, așa că vă dați seama cât de bine a studiat-o! Este foarte serios și faptul că predă se vede. Pe această cale îi doresc să fim aici și când sărbătorește 70 de ani, și de ce nu, mai mulți.»


La finalul concertului - de vorbă cu dirijorul sărbătorit

Concertul din această seară a fost un eveniment atât pentru dumneavoastră, cât și pentru cei din sală. Cum ați descrie acest moment?

Impresionant. Realmente m-am simțit mișcat pentru că am simțit enorm de multă prietenie, uneori chiar dragoste din partea colegilor, a publicului. Asta înseamnă că într-un fel sau altul evoluția mea este urmărită și apreciată.


Ați inclus în repertoriu pe lângă creațiile din baroc și o lucrare contemporană. Cum ați făcut această alegere?

Piesa Canti Profani este foarte agreată de cor. Am mai dirijat-o acum câțiva ani cu foarte multă plăcere și, din capul locului, atunci când s-a pus problema acestui concert aniversar, cei din corul de copii și-au manifestat dorința de a fi alături de mine. În acest fel am ales lucrarea lui Sabin Păutza, care este o piesă deosebită.


Ce mai pregătiți publicului bucureștean?

Pentru publicul din București pregătesc un concert în 14 decembrie în care voi prezenta Simfonia I de Carl Maria von Weber și Concertul pentru vioară și pian de Felix Mendelssohn.

Radu Mihalache