Arhivă : Cronici Înapoi

19 noiembrie - Concert 'Anouar Brahem Trio' la Sala Radio

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2011 , ora 11.02

Marți, 8 noiembrie 2011, a avut loc conferința de presă ce anunță concertul extraordinar pe care Anouar Brahem Trio îl va susține la Sala Radio, în 19 noiembrie. Coproducători ai concertului organizat de jazz.ro sunt Socitatea Română de Radiodifuziune și Televiziunea Română. La conferință au luat cuvântul Cristian Moraru - director executiv jazz.ro, Liliana Staicu - redactor șef Radio România Muzical, Voicu Rădescu - director executiv Green Hours și realizatorul TV Cătălin Ștefănescu.


O muzică ce are ca reper universalitatea

Protagonistul concertului care va avea loc la Sala Radio, muzicianul tunisian Anouar Brahem este un artist de succes al zilelor noastre, care a reușit să devină cunoscut în întreaga lume prin reinventarea instrumentului numit oud - asemănător lăutei, utilizat ca acompaniament pentru voce în muzica arabă.

Anouar Brahem a descoperit valențele solistice ale acestui instrument, într-o muzică ce are ca reper universalitatea, prin dorința de a depăși barierele culturale, etnice și religioase. Artistul va fi prezent în 19 noiembrie pentru prima dată în România, alături de pianistul François Couturier și acordeonistul Jean-Louis Matinier. Cei trei își vor prezenta la București cel mai recent proiect discografic, intitulat Le voyage du Sahar, iar evenimentul va fi deschis de un trio de tineri muzicieni bursieri ai Fundației Principesa Margareta a României.


Despre concert…

… ne-a vorbit la finalul conferinței Cristian Moraru, director executiv jazz.ro:

«Este un eveniment inedit, unic în zona culturală din București, exact ca și proiectul Modern solo piano. Foarte important este faptul că în deschiderea concertului Anouar Brahem putem să aducem niște tineri români extraordinar de talentați, care vor interpreta o lucrare inspirată din creația lui Brahem. Eu am ascultat-o, va fi o surpriză foarte plăcută. Pentru mine este evenimentul anului, îmi doresc de foarte mulți ani să îl ascult live pe Anouar Brahem dar nu am reușit, am ratat până acum concertele de la Sofia și Budapesta, astfel încât există și o parte de egoism, deoarece mă bucur mult de ocazia de a-l asculta pe Anouar Brahem în sfârșit în România.»

Reportaj de Andreea Chiselev