Arhivă : Cronici Înapoi

SoNoRo 2011 deschide 'Noi Lumi': către muzică, pictură și vers

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2011 , ora 13.09

"Călătorul trebuie să bată la toate porțile înainte de a ajunge la a sa. Trebuie să rătăcim prin toate lumile din afară pentru a ajunge în sfârșit la templul cel mai lăuntric."

Aceste rânduri, scrise de condeiul poetului indian Rabindranath Tagore, pot fi un motto pentru programul ediției din acest an, cea de-a șasea, a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo. De această dată organizatorii propun, prin intermediul temei New Worlds, o nouă abordare artistică, în care cele mai diverse genuri muzicale sunt completate de arta plastică și cuvânt. Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie 2011, la Palatul Cotroceni - un cadru de înaltă ținută.

Despre conceptul ce a stat la baza ediției SoNoRo din acest an, violistul Răzvan Popovici a dezvăluit în deschiderea serii muzicale:

«Ne-am gândit că după cinci ani de SoNoRo, etapa de construcție și consolidare a festivalului, am pășit într-o nouă fază, iar New Worlds - Lumi Noi poate fi un titlu care promite pentru anii viitori. Am avut ideea ca, împreună cu o bună prietenă, să alegem 18 poezii create de diverși poeți români și străini - Iosif Alexandrovici Brodsky, Ana Blandiana, Guillaume Apollinaire -, acestea constituindu-se într-o completare foarte potrivită pentru programul celor aproape trei săptămâni de festival. Sunt bucuros că SoNoRo a câștigat în substanță și în lungime. După concertele din București vom merge la Brașov, apoi ne vom continua turneul la Iași, Bistrița și Cluj-Napoca.»


Dintre cei prezenți la eveniment, am mai vorbit cu Oana Davidescu, de la Secția Culturală a Ambasadei Germaniei la București:

«Eu nu sunt muzician de profesie, dar mă bucur foarte mult când ascult muzică și mă las în voia simțurilor. Îl știu pe Răzvan Popovici încă de la primele sale încercări de a fonda festivalul SoNoRo. Totul a mers minunat, fiecare ediție este o surpriză.»


De la Cvartetul cu pian în do minor de Gustav Mahler - interpretat de pianista Diana Ketler, violonistul Benjamin Schmid, violistul Răzvan Popovici și violoncelistul Adrian Brendel - până la lucrarea Noapte transfigurată de Arnold Schönberg - prezentată în versiune pentru trio cu pian și Trioul în Si bemol major op. 18 de Johannes Brahms - concertul de la Palatul Cotroceni s-a desfășurat sub semnul dramatismului muzical. Primele două opusuri au impresionat printr-un profund sentiment al resemnării, iar Trioul cu pian de Brahms - printr-o inedită împletire a limbajului romantic-târziu, introvertit și întunecat cu caracterul muzicii baroce, imitativ-polifonică, bogat ornamentată și sobră. Un început de bun augur pentru festivalul SoNoRo 2011, dar și o invitație binevenită de a asculta muzică de cea mai bună calitate.

Alexandra Cebuc