Arhivă : Cronici Înapoi

Melosul Bizanțului în Studioul 'Mihail Jora'

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2011 , ora 14.02

Melosul Bizanțului a fost titlul concertului găzduit joi, 3 noiembrie 2011, de Studioul "Mihail Jora", avându-i ca protagoniști pe membrii grupului Nectarie Protopsaltul și invitatul lor Ioannis Arvanitis, unul dintre cei mai renumiți cântăreți de muzică bizantină și specialist în paleografie muzicală. Concertul a fost inclus în proiectul Arta Bizantină - Dialog intercultural muzical istorie-contemporaneitate, inițiat de Asociația culturală "Nectarie Protopsaltul" și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Stiluri de cântare din Biserica bizantină, de-a lungul timpului

Această inițiativă a constat, după cum ne-a declarat Sabin Preda, conducătorul grupului, în "două seminare la Universitatea Națională de Muzică din București și acest concert, plus un modul interactiv pe site, pentru cei care vor să afle mai multe despre muzica bizantină, cu partituri, cu articole. Programul a urmărit să ilustreze stilurile de cântare din Biserica bizantină, de-a lungul timpului, până în vremurile noastre. Modurile în care se cânta și se compunea muzica, dar și textul au fost baza de la care am pornit în alcătuirea programului din această seară."

Concertul a dorit să prezinte publicului larg frumusețea cântării bizantine, o muzică purtătoare a unei vechi tradiții, dar totodată vie și plină de profunzime spirituală. Iar dăruirea și bucuria transmisă de cântările interpretate de grupul Nectarie Protopsaltul și Ioannis Arvanitis a reușit să pătrundă dincolo de simpla percepție muzicală a celor prezenți în sală.


Relația dintre spiritualitate și melos

În Studioul "Mihail Jora" s-a aflat și criticul muzical Dumitru Avakian, ale cărui impresii despre acest concert sunt așternute în următoarele rânduri:

"Melosul Bizanțului este indiscutabil un eveniment special în contextul vieții noastre muzicale și el stabilește o relație între spiritualitatea ortodoxă și melosul care o exprimă. Este o tradiție veche, o tradiție care a înflorit la sud și la nord de Dunăre și o specificitate a acestei tradiții se regăsește în teritoriile românești. Important este faptul că acest grup de tineri interpreți promovează cu credință și cu perseverență melosul bizantin și iată, întâlnirea cu acest psalt important, Ioannis Arvanitis, crește valoarea de substanțialitate spirituală și artistică a concertului. Ioannis Arvanitis este un mare muzician, un muzician autentic și un om de performanță, care s-a dăruit artei bizantine. E o bucurie să ascultăm împreună ecourile acestor vechi cântări."

Reportaj de Andreea Chiselev